Anunț major în legătură cu voucherele pentru alimente. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a făcut precizări importante pentru persoanele care beneficiază de aceste carduri.
Modificări importante la voucherele pentru alimente
Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în acest an, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni. Mai exact, se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, după cum a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
“Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut șase rate, șase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni”, scrie Observatornews.ro.
Și elevii vor primi ajutoare în 2025
Ministrul Marcel Boloș a declarat că și elevii vor primi vouchere o dată pe an, la început de an școlar. Acestea vor avea valoarea de 500 de lei și vor fi acordate unui număr de 625.000 de elevi.
“De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile și, sigur, voucherul educațional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea competențelor profesionale destinate activităților didactice și pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene”, a completat ministrul Marcel Boloș.
Vouchere pentru nou-născuți și profesori
În plus, Guvernul va continua acordarea voucherelor pentru nou-născuți, destinate în special mamelor din grupurile sociale vulnerabile. „De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuţi, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile şi, sigur, voucherul educaţional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale destinate activităţilor didactice şi pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Acest tip de sprijin vizează îmbunătățirea accesului la educație și susținerea cadrelor didactice în procesul de formare continuă, un aspect esențial pentru creșterea calității învățământului românesc. Rămâne de văzut în ce măsură aceste ajustări vor reuși să mențină nivelul de protecție socială necesar și dacă relocarea fondurilor europene va fi suficientă pentru a susține aceste programe în mod sustenabil.
Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României:
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii de cel mult 2.000 lei.
- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, având venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei.
- familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei.
- persoanele și familiile care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în
- baza legilor cu caracter special, cu venituri lunare de cel mult 2.000 lei.
- persoanele fără adăpost, conform reglementărilor legale în vigoare.
Ordonanța trenuleț – ce presupune
Guvernul României a adoptat, la începutul anului, ordonanța „trenuleț”, menită să stopeze derapajele financiare și să reducă deficitul bugetar. Publicată recent de Ministerul Finanțelor, aceasta îngheață salariile și pensiile, limitează angajările în sectorul public și introduce măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
Salariile și sporurile din sectorul public vor rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024, fără perspective de majorare imediată. Similar, pensiile nu vor fi indexate, deși o posibilă actualizare ar putea apărea odată cu adoptarea bugetului pentru 2025.
În ceea ce privește angajările, acestea vor fi blocate, cu excepția posturilor unice sau a celor pentru care procedurile de concurs sunt deja în desfășurare. Mai mult, va fi aplicată regula „o angajare la șapte plecări”, limitând ocuparea posturilor vacante la 15%.
Premiile, voucherele de vacanță și alte bonusuri pentru angajații publici nu vor mai fi acordate. De asemenea, subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse cu 25%. Plata unor sume din hotărâri judecătorești va fi eșalonată, iar numărul instituțiilor publice va fi redus cu 25%.