Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru șoferi! Când se montează cauciucurile de iarnă și ce amenzi riscă pentru neconformare

Anunț pentru șoferi! Când se montează cauciucurile de iarnă și ce amenzi riscă pentru neconformare

Când se montează cauciucurile de iarnă

Începând cu luna noiembrie șoferii se pot gândi la montarea anvelopelor de iarnă. Având în vedere că în tot mai multe zone ale țării, zăpada s-a așternut deja pe străzi, conducătorii care nu au cauciucurile pot risca amenzi uriașe. 

Când se montează cauciucurile de iarnă în 2020

În Codul Rutier din România nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii. Potrivit stirileprotv.ro, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Codul Rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Dacă șoferul nu respectă această prevedere riscă să primească o amendă între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Ce semn trebuie să conțină anvelopele de iarnă

Când se montează cauciucurile de iarnă șoferii trebuie să țină cont de indicatorul de legalitate al acestora. Legea utilizează termenul „anvelope de iarnă”. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

O reglementare importantă este cea care vizează diferenţierea montării anvelopelor de iarnă în funcţie de tipul vehiculului. Pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă și vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: