Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru toți pensionarii din țara noastră! Categoria de persoane care nu va mai plăti factura de încălzire

Anunț pentru toți pensionarii din țara noastră! Categoria de persoane care nu va mai plăti factura de încălzire

Pensionarii care nu vor plăti factura la încălzire în 2024.

Pensionarii din România au primit o veste încurajatoare în contextul creșterilor constante ale costurilor de încălzire. Ministerul Muncii a anunțat recent că un segment semnificativ dintre pensionari va beneficia de o schemă de compensare ce le va permite să nu suporte costurile integrale ale facturilor de încălzire în sezonul rece. Acest sprijin vine ca o măsură de ușurare în fața dificultăților financiare cu care se confruntă, în special, pensionarii cu venituri reduse.

Cine beneficiază de compensare

Conform anunțului oficial, sunt vizate persoanele a căror pensie, în urma indexării cu 13,8% din 2023, a depășit pragul inițial stabilit pentru acordarea ajutorului de încălzire. Această măsură se adresează nu numai celor care au aplicat și au fost acceptați în schema de compensare în toamna anului 2023, dar și celor care se încadrează în noile criterii stabilite de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI). Astfel, sprijinul financiar va continua să fie acordat pe parcursul întregului sezon rece, până la sfârșitul primăverii 2024.

Cum funcționează schema de compensare

Compensațiile sunt calculate pe baza veniturilor individuale și se aplică pentru consumul de materiale lemnoase pentru încălzire, printre alte metode. Persoanele cu venituri sub 200 de lei beneficiază de compensarea integrală a costurilor, în timp ce pentru ceilalți, compensarea variază în funcție de venituri, asigurând astfel un sprijin adaptat nevoilor fiecăruia.

Noi reguli în calculul pensiei

O schimbare majoră este anticipată în septembrie 2024, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor. Aceasta prevede un sistem de calcul bazat pe un punct de referință de 81 de lei, care se multiplică cu numărul de puncte de pensie acumulate. Această metodă vizează simplificarea și creșterea transparenței în calculul pensiilor, eliminându-se totodată inechitățile preexistente.

Ministerul Muncii a subliniat că, în urma recalculărilor, nicio pensie nu va fi redusă sub nivelul actual, chiar dacă noua formulă de calcul ar sugera altfel. Această garanție aduce un plus de securitate financiară pensionarilor, asigurându-le că veniturile lor nu vor suferi în urma modificărilor legislative.

Impactul asupra pensionarilor

Aceste măsuri reflectă angajamentul guvernamental de a sprijini grupurile vulnerabile, în special pensionarii cu venituri reduse, în fața provocărilor economice. Sprijinul pentru costurile de încălzire și reforma sistemului de pensii sunt pași importanți în direcția asigurării unui nivel de trai decent pentru toți cetățenii, în special pentru cei aflați în dificultate.

Prin implementarea acestor măsuri, guvernul își propune să aducă o ușurare semnificativă în gospodăriile pensionarilor, oferindu-le posibilitatea de a naviga mai ușor prin provocările financiare ale vieții de zi cu zi, în timp ce se asigură că sistemul de pensii este echitabil și sustenabil pe termen lung.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: