Redactia.ro
Home » Știri » Vești neașteptate pentru seniori. Ce se va întâmpla cu pensiile imediat după recalculare

Vești neașteptate pentru seniori. Ce se va întâmpla cu pensiile imediat după recalculare

Câți pensionari nu vor plăti impozit pe pensie după recalcularea din 2024? Ce pensie vor avea?

Recalcularea pensiilor în România, un subiect fierbinte și de mare interes pentru pensionari, promite modificări semnificative în veniturile acestora. În acest context, declarațiile Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, aruncă lumină asupra așteptărilor și realităților viitoare pentru pensionarii din România.

Chiar dacă procesul de recalculare a fost prezentat ca o schimbare majoră care va aduce beneficii pentru toți, se pare că realitatea este diferită pentru o parte dintre pensionari, care ar putea vedea creșteri minimale ale pensiilor lor, de până la doar 1%.

Ce se va întâmpla după recalcularea pensiilor

Această recalculare a pensiilor este guvernată de legea 360/2023, care a intrat în vigoare după finalizarea și publicarea normelor de aplicare. Ministrul Muncii a subliniat importanța momentului septembrie 2024, când se așteaptă implementarea efectivă a noilor prevederi. Efortul colaborativ dintre Casa Națională de Pensii Publice, Direcția de Asigurări Sociale și alte entități implicate vizează finalizarea unui proces care promite să fie simplu și eficient pentru pensionari, prin digitalizarea dosarelor de pensii și pregătirea infrastructurii necesare recalculării.

Pentru a aduce claritate și transparență, Simona Bucura-Oprescu a exprimat intenția de a dialoga cu societatea românească, partenerii sociali și Comisia Europeană, înainte de a finaliza software-ul necesar recalculării și a începe instruirea personalului din casele teritoriale de pensii. Această etapă premergătoare va asigura că toți pensionarii vor fi informați și pregătiți pentru schimbările ce vor urma.

Care va fi criteriul de departajare

Un aspect cheie al procesului de recalculare este diferențierea creșterilor pensiilor, care poate varia între 1% și 80%, în funcție de punctele contributive, necontributive și de stabilitate ale fiecărui pensionar. Astfel, recalcularea ține cont de contribuția individuală la sistemul de pensii, dar și de factori precum stabilitatea în contribuție și echitatea între diferitele categorii de pensionari.

Ministrul a punctat trei categorii principale de inechități care urmează să fie corectate prin noua lege:

  • Inechitățile între pensionarii cu aceeași contribuție la sistem, care au ieșit la pensie în ani diferiți, adresând astfel problema disparităților generate de momentul pensionării.
  • Diferențele dintre pensionarii de sex feminin și masculin, o măsură menită să reducă decalajele de gen existente în sistemul de pensii.
  • Inechitățile între cei care au beneficiat de indemnizația minimă socială și restul pensionarilor, încercând astfel să aducă un plus de echitate și să ajusteze pensiile în favoarea celor cu venituri minime.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: