Redactia.ro

Anunțul oficial al autorităților! Când primesc seniorii banii, după recalcularea pensiilor

Anunțul oficial al autorităților! Un număr mare de pensionari au depus cereri și documente pentru recalcularea pensiilor, ca urmare a noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare în septembrie 2024. Mulți dintre aceștia au sperat că vor beneficia de creșteri ale pensiilor odată cu aplicarea noilor formule de calcul. Totuși, cei care așteaptă majorări în urma așa-numitei „mici recalculări” trebuie să știe că plățile suplimentare nu vor fi efectuate imediat. Conform planificării inițiale, recalcularea trebuia să fie finalizată până cel târziu în martie 2025.

Când primesc seniorii banii, după recalcularea pensiilor

Din păcate, din cauza unor probleme tehnice legate de sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii, aplicarea noii formule de calcul a fost întârziată. Acest lucru a afectat în special pensionarii care, de-a lungul activității lor profesionale, au lucrat în ture sau au avut venituri variabile, provenite din sporuri ori alte surse suplimentare. Drept urmare, aceștia nu au primit, deocamdată, sumele majorate care li se cuvin conform recalculării, relatează publicația newsweek.ro. Autoritățile au anunțat că plățile restante vor fi făcute în cursul verii anului 2025, atunci când sistemul informatic va putea procesa integral noile date și recalculările vor fi validate.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a afirmat în repetate rânduri că pensionarii urmau să primească sumele rezultate din mica recalculare în luna aprilie 2025. Cu toate acestea, promisiunea nu a putut fi respectată.

Întârzierile au fost cauzate de dificultățile tehnice

Potrivit unor surse din interiorul instituției, întârzierile au fost cauzate de dificultățile tehnice apărute în procesarea dosarelor de pensie, mai ales în cazul pensionarilor care au avut, de-a lungul carierei, venituri nepermanente, cum ar fi sporuri sau plăți ocazionale.

În aceste condiții, recalcularea completă pentru această categorie de pensionari va fi posibilă, în cel mai optimist scenariu, abia în luna iunie 2025. Până atunci, beneficiarii vor trebui să aștepte ca sistemul informatic să fie actualizat corespunzător și să poată integra toate informațiile necesare pentru o recalculare corectă a pensiilor.

„Plata se va face normal. Dacă emit decizii în aprilie, plata cel mai devreme o fac cel mai devreme în iunie. Noi avem două tranșe de plată. Când se vor debloca și tranșele acestea pe recalculări, așa vom merge.

Cel care a depus adeverință până la 31 august 2024 sa cei care aveau la dosar nevalorificate vor primi drepturile cu 1 septembrie. Cei care au depus începând cu septembrie, primesc cu luna următoare depunerii cererii. Dacă au depus în decembrie adeverințele, primesc cu 1 ianuarie și li se plătește retroactiv doar de la 1 ianuarie”, au declarat surse din Casa de pensii, scrie România TV. 

Casa Națională de Pensii Publice a precizat că, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, se aduc modificări importante în modul de stabilire a drepturilor pensionarilor. Conform noilor reglementări, se recunosc și se valorifică la calculul pensiei acele venituri contributive care, până acum, nu erau luate în considerare.

Va fi inclus și cel de-al 13-lea salariu

Astfel, în baza Hotărârii de Guvern nr. 181/2024, în procesul de recalculare vor fi incluse sume provenite din sporuri acordate ocazional, prime, premii, cel de-al 13-lea salariu, orele suplimentare lucrate, precum și veniturile obținute prin acord global. Toate aceste venituri, deși au contribuit la fondul de pensii în perioada activă a beneficiarilor, nu erau anterior valorificate în formula de calcul a pensiei.

Prin această schimbare, se urmărește o echitate mai mare în sistemul de pensii, reflectând mai corect contribuția reală a fiecărui angajat de-a lungul vieții profesionale.

Veniturile nepermanente care se iau în calcul la mica recalculare:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • al treisprezecelea salariu;
  • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
  • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
  • indemnizaţiile de muncă nenormată;
  • alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: