Redactia.ro
Home » Știri » Aparatele care “umflă” factura la energie electrică. Ce poate face orice român pentru un consum mai mic

Aparatele care “umflă” factura la energie electrică. Ce poate face orice român pentru un consum mai mic

Facturile la energia electrică au explodat în ultima perioadă. Din păcate, așa va fi și în continuare. Prețul mai mare la energie a venit în contextul liberalizării de pe piața energiei electrice, precum și a scumpirii curentului la nivel mondial. Așa că tot mai mulți români se gândesc ce pot face pentru un consum mai mic.

Chiar dacă puțini români s-ar aștepta la așa ceva, iată că aparatele care “umflă” factura la energie electrică nu sunt doar electrocasnicele mari. Iată ce poate face orice român pentru un consum mai mic de curent.

Aparatele care “umflă” factura la energie electrică

Specialiștii în energie electrică atrag atenția că sunt anumite aparate care “umflă” factura la curent și pe care românii le folosesc des, fără să știe acest lucru.

Cel mai mare consum într-o casă îl va face cuptorul electric și plita electrică. “Campioana” la consumul de curent este și cana pentru încălzit apa, unul dintre obiectele folosite în mod curent de către orice român.

Și prăjitorul de pâine se află în aceeași categorie a aparatelor care consumă multă energie și se regăsesc în bucătăria multor români.

De asemenea, uscătorul de par, placa și ondulatorul sunt printre aparatele care “umflă” factura la energie, mai ales dacă sunt folosite în mod excesiv. De pildă, o placă de întins părul consumă cât circa 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led.

Becurile care umflă facturile la energie

Toți românii trebuie să știe că și becurile umflă facturile de energie electrică. Specialiștii în energie atrag atenția că becurile cu led sunt mult mai eficiente, chiar dacă prețul unuia este mare mare față de un bec classic. Becul normal consumă în jur de 100 Watts, în timp ce becul cu led consumă doar între 3 și 20 Watts.

Totodată, românii trebuie să știe că becurile cu led sunt de 30 de ori mai durabile decât cele clasice.

”O nuanță caldă, 2700 de kelvin, Este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, a potrivit unui specialist în electricitate, intervievat de PRO TV.

Pentru baie, hol sau balcon, specialiștii recomandă becurile cu senzori. Românii trebuie să fie atenți la indicațiile pe ambalajul becurilor, pentru a le alege pe cele cu un consum mai mic.

Decizia Uniunii Europene privind etichetarea becurilor

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, începând de la 1 septembrie 2021, Uniunea Europeană anunță o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, pentru becuri și alte produse de iluminat.

Cea mai importantă schimbare este revenirea la o clasificare a becurilor și modulelor LED mai simplă A-G, în loc de A, A+ sau A++.

Etichete: