Redactia.ro
Home » Știri » Apare o nouă taxă pentru românii care ajung în spitalele de stat. De ce beneficiază, de fapt, pacienții care o plătesc

Apare o nouă taxă pentru românii care ajung în spitalele de stat. De ce beneficiază, de fapt, pacienții care o plătesc

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale? Ministrul Sănătății: „Trebuie judecat cu precauţie”
Apare o nouă taxă pentru românii care ajung în spitalele de stat. Iată de ce anume beneficiază, de fapt, pacienții care o plătesc!

Apare o nouă taxă pentru românii care ajung în spitalele de stat

Ministerul Sănătății a anunțat recent lansarea unei noi strategii naționale de sănătate care promite să revoluționeze sistemul medical românesc până în 2030. Această strategie urmărește să aducă numeroase modificări în funcționarea spitalelor de stat și, potrivit oficialilor, are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru pacienți. Una dintre schimbările majore discutate în cadrul acestei strategii este instituirea unei taxe suplimentare pentru pacienții care doresc să aleagă medicul care să-i consulte în cadrul spitalelor de stat.

Noua strategie națională de sănătate propusă de Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că această schimbare vine în contextul unei abordări mai ample care vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale și a accesului la acestea. El a subliniat că, în ultimii ani, s-a pus un accent sporit pe promovarea prevenției și a serviciilor ambulatorii, dar că această nouă strategie vine să ofere un cadru strategic solid pentru îmbunătățirea sistemului medical din România.

Una dintre măsurile-cheie ale acestei strategii este înființarea unui Fond pentru calitatea serviciilor medicale. Acest fond are rolul de a direcționa mai mulți bani către furnizorii de servicii medicale care demonstrează performanță și eficiență în tratamentul pacienților. Astfel, se încurajează furnizorii să ofere servicii de înaltă calitate și să se dezvolte în direcția îmbunătățirii permanente.

De ce beneficiază, de fapt, pacienții care o plătesc

Pe lângă acest aspect, una dintre schimbările notabile discutate în strategia de sănătate este instituirea unei taxe suplimentare pentru pacienții care doresc să își aleagă medicul curant în spitalele de stat. Această taxă ar putea fi aplicată atât în cazul consultațiilor ambulatorii, cât și în cazul internărilor. Scopul acestei măsuri este de a oferi pacienților posibilitatea de a alege medicul care îi va trata, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea relației medic-pacient și, implicit, la calitatea actului medical.

„Am discutat mereu despre prevenţie, despre dezvoltarea serviciilor ambulatorii, despre principalele priorităţi – morbiditatea şi mortalitatea în România, am vorbit despre bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, diabet şi altele. Toate acestea acum beneficiază de un cadru strategic, iar următorii şapte ani sunt esenţiali. Ei vor putea schimba sistemul de sănătate din punct de vedere al investiţiilor în spitale, în noi clinici ambulatorii, dar şi în ceea ce priveşte medicii de familie”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Răsplătirea personalului medical

De asemenea, strategia prevede răsplătirea personalului medical care oferă servicii de înaltă calitate. Această măsură vine în sprijinul medicilor și asistenților medicali care depun eforturi pentru a asigura o îngrijire excelentă a pacienților. Totodată, se va integra și mai bine personalul medical de familie în rețele teritoriale, pentru a asigura îngrijirea eficientă a pacienților cronici.

Introducerea asigurărilor complementare de sănătate

Un alt aspect important discutat de ministrul Sănătății este introducerea asigurărilor complementare de sănătate. Aceste asigurări ar putea aduce resurse financiare suplimentare în sistemul de sănătate și ar putea contribui la o abordare mai flexibilă și mai personalizată a asistenței medicale.

„Cred că asigurările complementare pot să aducă bani noi în sistem, să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în spitale private. Pentru că ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat. (…) Asta am dori să dezvoltăm. Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit. Chiar dacă este publică, poate să câştige bani în plus. Lucrul acesta poate aduce beneficii şi spitalului prin faptul că se poate dezvolta, renova, face investiţii. Cred că este o abordare pe care am putea să o luăm în considerare”, a explicat ministrul.

Cu un pachet complementar de asigurări, pacienții ar putea avea mai multe opțiuni în ceea ce privește accesul la servicii medicale, inclusiv posibilitatea de a-și alege medicii sau de a beneficia de servicii preferențiale.

„Eu sunt un susţinător al acestor asigurări (n.r. asigurări complementare). Am avut discuţii cu numeroşi operatori economici sau cu societăţi care fac astfel de asigurări şi o sumă de bani deductibilă care poate fi folosită pentru aceste asigurări cred că este folosită în mică măsură”, a susţinut ministrul.

Ministrul Rafila a subliniat că susține dezvoltarea asigurărilor complementare de sănătate și crede că acestea pot contribui semnificativ la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Astfel de asigurări pot aduce beneficii atât spitalelor publice, cât și celor private, oferind pacienților mai multă libertate în alegerea serviciilor medicale de care au nevoie. Această abordare este deja utilizată cu succes în multe țări europene și poate contribui la îmbunătățirea calității și accesului la serviciile de sănătate.

„Ce s-au extins foarte mult la noi sunt abonamentele la serviciile de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi, însă asigurările care ar putea să ofere, pe de o parte, servicii oarecum preferenţiale şi un lucru care în România nu este foarte tare împământenit, dar care este în multe alte ţări, de exemplu listele de aşteptare sunt mult mai scurte pentru cei care au pachet complementar de asigurări sunt foarte puţin dezvoltate”, a mai arătat Rafila.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: