Redactia.ro
Home » Știri » Ar putea să se revină la starea de urgență? Ce a declarat Klaus Iohannis

Ar putea să se revină la starea de urgență? Ce a declarat Klaus Iohannis

Starea de urgebta poate fi promulgata, din nou

Ordonanța de urgență numărul 12 anunțată de Marcel Vela pe 14 mai, a adus noi concepte care le permite autorităților să intervină. Totodată, această ordonanță îi permite președintelui Klaus Iohannis  baza de a declara din nou starea de urgență în România.

Ce prevede starea de alertă intrată astăzi în vigoare în România

Ordonanța de urgență numărul 12, elaborată joi,14 mai de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care prevede ieșirea județului Suceava din carantină, modifică patru acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

Așadar, Departamentul pentru Situații de Urgență are mai multe atribuții, adică poate controla proiectele cu finanțare externă, al cooperării civil-militare sau protecției civile în situațiile de urgență, și în stare de alertă.

Mai precis starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai tipuri de risc.

Odată cu instaurarea stării de alertă, apare conceptul de coordonare operațională, care este totalitatea măsurilor dispuse și a acțiunilor desfășurate de către factorii de decizie premergător și pe timpul gestionării unei situații de urgență.

Acest lucru poate înseamna că starea de alertă se declară 30 de zile, dar ordonanța nr 12, precizează că starea de alertă poate fi prelungită cu alte 30 de zile ori de câte ori este necesar.

Însă nu este obligatoriu ca starea de alertă să dureze 30 de zile, adică situația poate fi încheiată înainte de expirarea termenului.

Șeful statului poate declara, din nou, stare de urgență în România

Potrivit Mediafax, Comitetul de urgență din București poate elabora stare de alertă la nivelul Capitalei doar cu acordul ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

De asemenea, Ludovic Orban trebuie să-și dea acordul la declararea și încetarea stării de alertă la nivelul tuturor județelor, dar ceea ce este nou și important, este faptul că premierul poate să prelungească starea de alertă.

Măsurile aplicate în starea de alertă sunt reevaluate în baza Constituției pentru a analiza dacă se impune, iarăși, starea de urgență.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat pe 14 mai, că în cazul în care situația se va înrăutăți, starea de urgență ca fi declarată din nou.

Ceea ce este important și de reținut, este faptul că în orice moment, în cazul în care situația va scăpa de sub control, șeful statului are dreptul de a elabora ,din nou, starea de urgență în România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: