Redactia.ro
Home » Știri » Ariile naturale protejate, afectate de pandemie. Organizațiile internaționale vor aloca 6 milioane de euro pentru conservarea biodiversității

Ariile naturale protejate, afectate de pandemie. Organizațiile internaționale vor aloca 6 milioane de euro pentru conservarea biodiversității

Șase milioane de euro sunt alocate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN). Finanțarea este clasificată ca ajutor de urgență și are ca scop abordarea nevoilor de conservare a biodiversității aduse de coronavirus. Multe animale au fost supuse unui risc mare, atât direct, cât și indirect, ca urmare a pandemiei. Gestionarea ariilor protejate a fost, de asemenea, afectată negativ.

 

Organismele internaționale oferă o finanțare de urgență

„Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de puternice sunt inițiativele de conservare pentru perturbări majore. Pandemia a lăsat comunitățile locale care protejează animalele sălbatice care se luptă să trăiască, iar multe specii amenințate sunt din ce în ce mai expuse ”, spune dr. Bruno Oberle, directorul general al UICN.

Subvențiile sunt finanțate dintr-un parteneriat comun între UICN, Uniunea Europeană, Comisia Europeană și Organizația Statelor din Africa, Caraibe și Pacific.

Programul „Biodiversitate și Gestionarea Zonelor Protejate”

Două milioane de euro se vor îndrepta către un program numit Biodiversitate și Gestionarea Zonelor Protejate (BIOPAMA). Va finanța aproximativ 60 de proiecte individuale.

Alte 4 milioane vor fi alocate inițiativei  „Save Our Species African Wildlife”. Are scopul de a proteja speciile din Africa Subsahariană  și Madagascar. Vizează protejarea speciilor amenințate de creșterile anticipate ale braconajului, precum și reducerea riscului de transmitere a bolii de la oameni la animale sălbatice.

Veniturile care au finanțat patrulele anti-braconaj au fost tăiate brusc, lăsând un vid de securitate și potențial. Elefanții, rinocerii, girafele, pangolinii, primatele, broaștele țestoase și alte specii marine au nevoie de o protecție mai bună pentru a merge mai departe, potrivit UICN.

„Subvențiile BIOPAMA și Salvați Specia noastră vor oferi un sprijin esențial și urgent necesar comunităților locale la prima linie de conservare a biodiversității. Garantează totodată respectarea deplină a drepturilor omului”, explică Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale.

Zonele protejate și conservate sunt esențiale pentru menținerea ecosistemelor și protejarea habitatelor naturale. Aici sunt incluse și speciile sălbatice și mijloacele de trai ale comunităților locale. Restricțiile de călătorie și închiderea zonelor protejate în multe țări au dus la pierderi dramatice de venit din turism pentru multe comunități din apropiere. Astfel, anumite comunități au fost nevoite să suplimenteze proviziile de alimente limitate din sălbăticie. Rapoartele privind o creștere a braconajului și a altor activități ilegale au apărut din mai multe arii protejate, deoarece eforturile de conservare au fost oprite sau reduse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini