Redactia.ro
Home » Știri » Armata României se retrage din Afganistan. 27 de militari români au căzut la datorie

Armata României se retrage din Afganistan. 27 de militari români au căzut la datorie

Armata României se retrage din Afganistan

Armata României se retrage din Afganistan. CSAT a aprobat marți, decizia ca România să-și retragă forțele din Afganistan, începând cu data de 1 mai 2021. Rediscolarea va avea fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni. 27 de militari români au murit în Afganistan.

Armata României se retrage din Afganistan. 27 de militari români au căzut la datorie

Armata României se retrage din Afganistan. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și decis marți, retragerea din Afganistan, începând cu data de 1 mai 2021, a militarilor români. Potrivit unui calendar convenit cu partenerii din coaliția internațională, toți soldații români trimiși în Afganistan se vor întoarce acasă. ”Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit autorităților, 27 de soldați români au căzut la datorie. Administrația Prezidențială amintește și de militarii uciși pe câmpul de luptă.„Afganistanul va rămâne însă un loc marcat de profundă îndurerare, 27 de militari de elită ai armatei române au căzut la datorie și ei vor rămâne mereu în gândurile noastre”, a mai spus Președinția.

România se numără printre contribuitorii principali la misiunea NATO din Afganistan, iar mii de militari au participat la această misiunea de-a lungul anilor. Acest fapt a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus la profesionalizarea în ansamblu a Armatei Române. ”Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri. România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front”, se arată în comunicat.  7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO, dar și Australia, Noua Zeelendă și Georgia se află în Afganistan. Conform site-ului NATO, România are în momentul de față 619 militari pe câmpul de luptă în Afganistan.

Participarea României la Războiul din Afganistan

România ca membră a NATO, a participat din 2001 la Războiul din Afganistan de partea Coaliției Multinaționate conduse de Statele Unite ale Americii. În 2010, se aflau în Agfanistan 1.092 de militari români, iar mulți dintre aceștia sunt implicați în misiuni de menținere a securității în regiunea Qalat, din sudul țării, una dintre cele mai periculoase zone. În acest loc au loc atacuri ale insurgenților aproape în fiecare zi, în special cu dispozitive explozive improvizate, cu rachete sau mortiere. Militarii români au misiuni de patrulare, existâns un proces de rotire a militarilor din șase în șase luni.

În 2015, NATO a lansat în Afganistan misiunea Resolute Support, care are drept scop instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare. Pe data de 29 februarie 2020 a fost semnat acordul dintre SUA și talibani pentru nominalizarea situației din Afganistan, precum și declarația comună de pace dintre SUA și guvernul afgan, urmare de inițierea negocierilor intra-afgane la 12 septembrie 2020. În urmă cu câteva zile, generalul Kenneth McKenzie a anunțat că armata americană va dechide negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a împiedica o resurgență a Al-Qaida.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: