Redactia.ro
Home » Homepage » Cum au fost afectaţi militarii români din Irak de atacul Iranului asupra bazelor SUA

Cum au fost afectaţi militarii români din Irak de atacul Iranului asupra bazelor SUA

militarii români

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că militarii români ce executau misiuni de instruire şi consiliere în Irak nu au fost afectaţi de recentele atacuri cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor folosite de Armata americană.

„Militarii români care executau misiuni de instruire şi consiliere în Irak nu au fost afectaţi de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

El a adăugat că Ministerul Apărării Naţionale ţine legătura cu militarii români şi evaluează în permanenţă situaţia de securitate din zonă, împreună cu partenerii şi aliaţii României, indicând că relocarea militarilor se va executa conform planurilor de contingenţă.

Și ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a amintit miercuri într-o conferință de presă că militarii români aflați în Irak nu au fost afectați. „De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Erbil, unde să găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consultatul general al României de la Erbil am putut confirma că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții”, a spus Bogdan Aurescu.

Teheranul anunță că a ucis 80 de soldați americani

Teheranul a anunţat că a omorât 80 de soldaţi americani în atacul cu rachete, de miercuri dimineață. Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii. De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost „grav avariate”.

15 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani, transmite Digi 24, care citează BBC. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului – la 1:20 – nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.