Redactia.ro
Home » Știri » Astăzi este ultima zi în care românii pot contesta amenzile primite în timpul stării de urgență

Astăzi este ultima zi în care românii pot contesta amenzile primite în timpul stării de urgență

Amenzi

2 iunie este ultima zi în care amenzile elaborate în perioada stării de urgență pot fi contestate. Amenzile deși au fost declarate neconstituționale, acestea pot fi anulate doar dacă sunt contestate în instanță.

2 iunie este ultima zi în care amenzile pot fi contestate

Amenzile primite în timpul stării de urgență mai pot fi contestate astăzi 2 iunie, în ciuda deciziei Curții Constituționale a României. Amenzile pot fi contestate dacă persoanele sancționate merg în instanță.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat care este întreaga procedură.

Se încadrează toți cei care au primit amenzi în starea de urgență. Și cei care au plătit amenda au de câștigat de pe urmă deciziei, dacă vor depune o contestație, fiindcă vor putea să își recupereze banii deja plătiți. Important este să sesizeze instanța de judecată , să plătească taxa de 20 de lei și să atașeze procesul verbal aferent. Dacă nu vor contesta amenda și dacă nici nu o vor plăti se vor alege cu o executare silită de la DITL. De remarcat că cei care totuși vor să și plătească amenzile primite o mai pot face doar astăzi pentru a beneficia de plata la jumătate a amenzii primite în starea de urgență”, a declarat Cuculis.

Amenzile nu pot fi anulate prin lege

Potrivit Consilului Legislativ, amenzile nu mai pot fi anulate prin lege, așa cum prevede un proiect depus, în Parlament, de PSD, ALDE și Pro România.

”Având în vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulității este de competența instanţei de judecată”, potrivit Consiliului Legislativ.

La începutul lunii mai, amenzile au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituționale. Unul dintre motivele pentru care judecătorii Curții au luat această decizie, este faptul că reglementarea sancțiunilor era neclară iar dreptul la un proces echitabil era afectat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: