Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Atenţie la electrocasnicele ce te „spionează”! Cele trei aparate din case ce îţi colectează datele personale

Atenţie la electrocasnicele ce te „spionează”! Cele trei aparate din case ce îţi colectează datele personale

Trăim epoca în care ne folosim de electrocansicele „smart”. Ele vin cu multe avantaje, dar au dezavantaje. O casă inteligentă este însă vulnerabilă şi în faţa unor atacuri cibernetice.

De ce? Din cauză că aceste electrocasnice ne pot colecta datele personale.

Atenţie la maşina de spălat, aerul condiţionat şi laptop!

Am ajuns foarte comozi, deoarece aparatele fac aproape totul pentru noi. Dintr-o simplă comandă pe telefon, poate controla acum de la distanţă prizele, întrerupătoarele, sistemul de climatizare, uşile, dar şi sistemul audio.

Dar trebuie să fim atenţi la maşina de spălat inteligentă, aerul condiţionat pe care îl controlăm din telefon sau banalul laptop din casă ne spionează.

De asemenea, printre dispozitivele „suspecte” se numără termostate Google care le cer utilizatorilor locația și contactele, mașini de spălat LG care au nevoie de data nașterii clientului și televizoare Sony care urmăresc obiceiurile de vizionare.

Datele solicitate diferă în funcție de sistemul de operare folosit pentru controlarea dispozitivelor, Android sau iOS. Primul, creat de Google, înregistrează date adiționale precum contactele și locația.

Este foarte important să avem un hub, un centru de comandă foarte bine protejat şi acela practic ne gestionează casa. La acest dispozitiv, la creierul casei, putem conecta diferite dispozitive cum ar fi prize inteligente. Putem pune senzor de fum, senzori de mişcare, brele prin care să ne deschidem porţi, uşi de acces.

La îndemâna hackerilor pot fi routerele din casa noastră, la care sunt conectate dispozitivele smart, precum televizoarele, laptopurile sau alte dispozitive electrocasnice.

Odată atacate, ele sunt controlate şi devin aşa-zişi zoombie în reţele cu zeci sau sute de mii de astfel de dispozitive la nivel mondial. Prin intermediul acestor reţele, hackerii pot prelua din datele noastre personale şi chiar din datele contului bancar”, au spus specialiştii, preluaţi de Antena 1.

Aşasar, până şi cele mai banale aparate din casă colectează date despre noi, pe care le dau apoi mai departe unor reţele ca Facebook sau TikTok.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: