Redactia.ro
Home » Știri » Atenție, mămici! Indemnizația pentru maternitate devine mult mai mică

Atenție, mămici! Indemnizația pentru maternitate devine mult mai mică

indemnizatie pentru maternitate

Vești proaste pentru mămici! Guvernul intenționează să adopte o Ordonanță de Urgență care va modifica modul în care va fi calculată indemnizația pentru maternitate. Noile modificări se aplică persoanelor fără venituri și celor care realizează venituri din activități independente.

Indemnizația de maternitate va fi recalculată

Guvernul urmează să aprope o Ordonanță de Urgență care va afecta, în principal, persoanele fără venituri și cele care realizează venituri din activități independente. După aplicarea Ordonanței, aceste persoane se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizațiile de maternitate numai în limita a 3 salarii minime brute lunar, comparativ cu 12 salarii minime, conform legii existente în prezent.

Astfel, dacă până în prezent, o persoană primea 104.040 lei pentru patru luni (respectiv 26.010 lunar), după ce va fi adoptăată această OUG, persoana asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute, va primi indemnizații de maternitate de 30.600 de lei pentru cele 4 luni (respectiv 7.650 de lei pe lună).

„S-a ajuns la situaţia nefirească în care persoanele care se asigură opţional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract şi la plata contribuţiei, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei (în anul 2022)”, se arată într-un comunicat CNAS.

În cazul în care noile reglementări vor fi aprobate, acestea se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care vor dori să se asigure în mod opțional. Reglementările nu vor acționa retroactiv.

„Propunerea antemenţionată aduce la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente la veniturile pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate şi la cele înscrise în declaraţiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizaţiilor medicale, inclusiv pentru indemnizaţiile de maternitate”, concluzionează CNAS.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: