Redactia.ro
Home » Știri » Au trecut 18 ani de la explozia din Mihăilești. Ce pedepse au primit vinovații pentru tragedia în urmă căruia au murit 18 oameni

Au trecut 18 ani de la explozia din Mihăilești. Ce pedepse au primit vinovații pentru tragedia în urmă căruia au murit 18 oameni

GALERIE FOTO (3) Au trecut 18 ani de la explozia din Mihăilești.

Au trecut 18 ani de la explozia din Mihăilești. Pe 24 mai 2004 a avut loc una dintre cele mai mari tragedii care au avut loc pe șoselele din România. Astăzi se împlinesc 18 ani de când 18 persoane și-au pierdut viața în tragedia de la Mihăilești.

Au trecut 18 ani de la explozia din Mihăilești. Ce pedepse au primit vinovații pentru tragedia în urmă căruia au murit 18 oameni

În urmă cu 18 ani avea loc una dintre cele mai mari tragedii de pe șoselele din România. În anul 2004, pe 24 mai, un camion care transporta 20 de tone de azot de amoniu a explodat la Mihăilești, județul Buzău. În urma exploziei au murit 18 persoane, iar alte 13 au fost rănite. Șapte pompieri, doi jurnaliști, localnici și șoferi aflați în trafic și-au pierdut viața în explozie. La ora 05.40 s-a dat alarma că un camion încărcat cu azotat de amoniu a derapat și a luat foc. Două echipaje de pompieri din Buzău au plecat imedait spre locul intervenției. La scurt timp după ce au ajuns, a urmat o explozie devastatoare. Primii jurnaliști care au ajuns la fața locului au decedat în urma exploziei.

Reporter Antena 1 și cameramanul au fost ucisi de explozia produsă. Un crate cu adâncimea de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul exploziei, iar bucăți mari de metal au fost aruncate pe o rază de 200 metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă. Sorin Teșcan se numără printre supraviețuitorii tragediei de la Mihăilești. Bărbatul își aduce aminte tot ce s-a întâmplat în acea dimineață fatidică. „Este o rană care nu se va vindeca niciodată, trăiesc tot timpul cu gândul la ce s-a întâmplat. Mi-aduc aminte exact ce s-a întâmplat, acele momente de coşmar, absolut tot. Au mai fost situaţii grele ca pompier, dar le-am depăşit cu bine. Am însă de atunci o teamă în suflet. Dacă n-ar exista o teamă, n-ar exista nicio grijă mult mai mare faţă de orice intervenţie”, a declarat acesta.

Marian Ilie Simi a rămas fără un picior în urma exploziei, iar de atunci, întreaga viață s-a schimbat pentru el. „E o durere foarte mare, puteam să fiu printre colegii care nu mai sunt. Am rămas fără un picior, durerea e şi mai mare. Îmi aduc aminte cum a explodat TIR-ul şi cam atât, după aia nu mai ştiu. Au trecut greu cei zece ani, urmările le am toată viaţa, nu o zi, nu o lună, nu am cum să uit. Sunt la birou acum, muncă de teren nu mai pot face. Sper ca tragedia să fi schimbat ceva în privinţa transporturilor periculoase”, a zis bărbatul.

Ce s-a întâmplat cu vinovații tragediei de la Mihăilești

Magistrații i-au găsit vinovați pe cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportatul și livrara azotatului de amoniu. Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost găsiți vinovați.

Cei trei au fost condamnați la patru ani de închisoare fiecare și la plata unor despăgubiri. Inculpații au făcut apel, iar în octombire 2007, magistrații Tribunalului Vrancea i-au achitat. Aceștia au respins ca nefondate cererile de despăgubiri formulate de părțile vătămate, ridicând sechestrele asiguratorii asupra bunurilor lor. Atât procurorii, cât și 37 de părți civil implicate în dosar au făcut recurs, care a fost admis pe 3 martie 2008 de Curtea de Apel Galați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: