Redactia.ro
Home » Știri » Mesajul emoționant al unei bătrâne în vârstă de 100 de ani pentru autoritățile din România: „Să facă țara cum a fost, nu să o lase distrusă…”

Mesajul emoționant al unei bătrâne în vârstă de 100 de ani pentru autoritățile din România: „Să facă țara cum a fost, nu să o lase distrusă…”

În urmă cu trei ani, autoritățile din Vaslui au sărbătorit aniversarea unui secol de viață a patru femei din județ. Momentul a fost marcat de o ceremonie fastuoasă, iar una dintre ele și-a împărtășit atunci experiența de viață cu cei din jurul său. A povestit câteva episoade importante din viața sa, dar a vorbit și despre prezent și traiul său de zi cu zi. Locuia singură, iar apropiații săi au plecat de mult în alte țări cu speranța că vor avea un viitor mai bun. Cu această ocazie, a transmis și un mesaj important Guvernului.

Povestea de viață uimitoare a Profirei Baciu, bătrâna care la 100 de ani se descurca de una singură

Profira Baciu a ajuns la vârsta respectabilă de 100 de ani și și-a purtat singură de grijă. A avut propria ogradă, de care s-a ocupat chiar ea, iar printre activitățile pe care le făcea cu mult drag se numără prășitul sau creșterea animalelor de curte, cum ar fi găinile.

În anul 2018, mărturisea că toata viața a fost o persoană activă, iar condiția sa fizică i-a permis să se ferească de problemele de sănătate specifice vârstei. S-a bucurat de o condiție foarte bună și pensia sa modestă i-a permis să trăiască liniștită, chiar dacă nu s-a bucurat de prea multe.

Traiul din mica ei locuință din județul Vaslui a fost unul liniștit, cu toate că suferea nespus din cauza singurătății. A adus pe lume doi copii, un băiat și o fată, care s-au stins din viață în urmă cu multi ani din cauza unor boli incurabile. A avut nepoți și strănepoți, care îi calcau însă pragul casei mult prea rar. Fiecare dintre ei a ales să părăsească țara în speranța unei vieți mai bune peste hotare, în timp ce Profira Baciu a rămas în România.

„Guvernanții să facă țara cum a fost, nu să o lase distrusă, ca acum. Sper să se găsească un român de-al nostru, care să conducă țara, să nu ne conducă străinii, să aibă grijă de toată lumea, să facă fabrici și să aducă oamenii acasă, la locuințele lor. Le doresc multă sănătate tuturor și putere de a conduce țara mai bine, ca să nu mai fie copiii și nepoții noștri la muncă în alte țări, ci în țara noastră. Să fie o țară bogată și frumoasă. Comuniștii au făcut-o frumoasă, dar au ținut lumea prea din scurt, nu ne dădeau lumină. Apoi a venit Revoluția și uite cum am ajuns”, a spus Profira Baciu în anul 2018.

Singurul sprijin pe care-l primea a fost din partea unei vecine, care o vizita ori de câte ori avea ocazia. Atunci când era nevoie, o ajuta la treburile din gospodărie, însă de cele mai multe ori Profira Baciu reușea să se descurce singură. A mărturisit că nu a făcut niciodată vreo injecție, iar problemele de sănătate au stat departe de ea pe tot parcursul vieții sale. Nu a fost internată nici măcar o dată și se bucura de o memorie impecabilă.

S-a stins din viață în anul 2019, fără să-și mai poată vedea nepoții plecați în străinătate vreodată.

Autoritățile din Vaslui au sărbătorit aniversarea unui secol de viață a celor patru femei din județ

Vizitată de reporterii adevaruldeazi.ro în anul 2018, bătrâna le-a relatat câteva episoade din viața sa. Și-a amintit cu drag de perioada copilăriei și a adolescenței, când locuia în comuna Butucăria, tot din județul Vaslui. Această localitate era renumită datorită Regelui Carol al II-lea, care adesea venea în vizită deoarece avea aici o domnișoară care-i era foarte dragă. Zizi Lambrino, căci acesta era numele fetei, era cunoscută drept iubita monarhului, iar momentul în care acesta ajungea pe meleagurile lor era moment de sărbătoare pentru toată lumea.

Profira Baciu a povestit cum tatăl său era cel care îl conducea pe Carol al II-lea la Zizi, de la gară.

„Mâine iei trăsura, căci la ora cutare vine Carol. Și apoi se ducea tata la gară și aducea regele…Apoi o vândut toată moșia lui Lambrino la țărani și și-a pus palma și a plecat…Apoi a băgat țara în răzb0i, s-a unit cu germanii, pentru că ei se trăgeau din germani”, își amintește femeia.

Împlinirea unui secol de viață de către Profira Baciu, la fel ca și alte trei bătrâne din județul Vaslui, a fost sărbătorită de autoritățile din Vaslui printr-un moment festiv. Au primit un steag, un tort, o plachetă și o insignă, precum și felicitările tuturor celor din jur, care le-au admirat pentru experiența deosebită de viață pe care o au.

„Persoanele pe care le onorăm azi împlinesc anul acesta, cea mai frumoasă vârstă: vârsta Marii Uniri. Sunteți născute odată cu România și ne mândrim cu asemenea persoane, care sunt un exemplu pentru noi. Vă felicităm din tot sufletul”, le-a transmis prefectul de Vaslui, Eduard Popica.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: