Redactia.ro
Home » Știri » Avertisment de ultimă oră de la ANM: risc major de avalanșe!

Avertisment de ultimă oră de la ANM: risc major de avalanșe!

Tragedie la Bâlea Lac. Un salvamontist a murit în urma unei avalanșe de mari dimensiuni

Vremea este în continuare rea în unele zone din țară, deși în altele deja s-a instalat primăvara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou anunț important, prin care transmit că există un risc ridicat de avalanșă, după ce vremea s-a înrăutățit iar. Avertismentul este valabil pentru toți cei care merg la munte și fac expediții.

Risc crescut de avalanșe în masivele montane

Ultimul anunț emis de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) arată că este risc de avalanșe în mai multe masive montane. A nins mai mult în ultima perioadă, iar vântul puternic din zilele acestea a viscolit zăpada din zonele înalte. Acum, însă, a apărut și riscul crescut de avalanșă.

Vezi și: Avalanșă în masivul Rodnei! Un turist polonez și-a pierdut viața în zăpadă

La cote de peste 1800, zăpada a fost viscolită și s-a depus un strat considerabil de 40-60 de centimetri. Anunțul este valabil începând de luni, ora 20.00, pentru o perioadă de 24 de ore. Este foarte instabilă și riscul să alunece peste stratul vechi este foarte ridicat, motiv pentru care cei care frecventau zonele montane sunt sfătuiți să evite deplasările până când situația se remediază.

Specialiștii au încadrat la RISC DE GRADUL 4 MARE Munții Rodnei, unde stratul depășește cu ușurință 30-40 cm. De la specialiști aflăm că în zona crestelor s-au format cornișe și numeroase plăci de vânt, precum și troiene.

Zonele cu risc mare de avalanșă

Mai multe zone din România au fost viscolite, iar zăpada este acum instabilă. Astfel, în orice moment poate aluneca de pe stratul vechi.

RISC 4 – MARE: MUNȚII CĂLIMANI-BISTRIȚEI-CEAHLĂU

Și în Munții Călimani – Bistriței – Ceahlău, la peste 1800 metri, la suprafață s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă. Stratul a înregistrat creșteri importante în urma ninsorilor din ultimele zile și chiar și la altitudini mai mici de 1800 de metri, în special în zona 1500-1800 m și pe versanții vestici, depășind local 40-50 cm.

Stratul nou de zăpadă este mult mai moale decât cel vechi și, la înălțimi mai mici, este chiar și ușor umedă. Riscul cel mai mare în masivele Călimani și Bistriței.

RISC 3 – ÎNSEMNAT

MUNȚII VLĂDEASA – MUNTELE MARE

MUNȚII PARÂNG-ȘUREANU

MUNȚII ȚARCU-GODEANU

MUNȚII BUCEGI

MUNȚII FĂGĂRAȘ

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: