Redactia.ro
Home » Știri » Avertisment major al experților! Îndulcitorul din Coca-Cola și guma de mestecat este cancerigen

Avertisment major al experților! Îndulcitorul din Coca-Cola și guma de mestecat este cancerigen

coca cola

Băuturile dietetice, fără zahăr, sau guma de mestecat, extrem de consumate de populație, se îndulcesc cu o substanță care, potrivit celor mai recente descoperiri, ar provoca de fapt cancer.

La această concluzie a ajuns Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, aspartamul, unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor care pot cauza cancer.

Aspartamul poate cauza cancer

Aspartamul este folosit într-o serie vastă de produse. Dar chiar din această lună va fi catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), divizia de cercetare a OMS cu privire la această boală, potrivit Reuters.

Decizia IARC ar fi fost luată în cursul lunii iunie după o întâlnire a unui grup de experți externi și se bazează pe o meta-analiză de 1.300 de studii, mai scrie surca citată mai sus. Ea nu vizează și cantitatea care poate fi consumată în siguranță de o persoană.

Aspartamul a fost pe larg studiat timp de decenii. Un studiu observațional realizat în Franța anul trecut cu 100.000 de participanți a arătat că persoanele care consumă cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer. Un alt studiu efectuat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000 a concluzionat că există o corelație între aspartam și dezvoltarea de cancere la șoarecii și șobolanii de laborator folosiți pentru cercetare.

Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul

Aspartamul este denumirea tehnică (produsul chimic) a produselor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.

Aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe, scrie infocons.ro. Nu conţine calorii şi nu este cariogen. Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.

Consumat pe termen îndelingat, aspartamul provoacă migrene, ameţeli, slăbirea memoriei, dificultăţi de concentrare şi menţinere a atenţiei, oboseală cronică, probleme oculare, scădere a acuităţii senzoriale (miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: