Redactia.ro
Home » Știri » Avertismentul dur al lui Alexandru Rafila. Ce ne așteaptă în următoarea perioadă

Avertismentul dur al lui Alexandru Rafila. Ce ne așteaptă în următoarea perioadă

Alexandru Rafila avertizează

Cazurile de coronavirus sunt în continuă creștere, iar lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila spune că până la sfârșitul lunii decembrie am putea ajunge la 10.000 de cazuri pe zi, ceea ce ar putea duce la instituirea carantinei în zonele mari, inclusiv București. Mai mult, Rafila crede că ar trebui redeschise școlile.

Am putea ajunge la 10.000 de cazuri pe zi

Situația cazurilor de coronavirus nu este deloc îmbucurătoare. Asta dă de înțeles Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Potrivit lui, până la sfârșitul lunii decembrie am putea ajunge la 10.000 de cazuri pe zi, ceea ce ar putea duce la instituirea carantinei în zonele mari, inclusiv București. Cu toate acestea, Rafila crede că ar trebui redeschise școlile.

„Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri – pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive – cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. (…) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, a spus Alexandru Rafila.

Profesorul a dat exemplul Cehiei, care are o rată a incidenței cazurilor de coronavirus în ultimele două săptămâni de cinci ori mai mare decât a României. „Noi avem o mortalitate în jur de 6, până în 6, Cehia a depășit 12, în condițiile unui sistem de sănătate mai robust decât în România. Asta îmi demonstrează că la un moment dat, când numărul de cazuri determină internări masive la terapie intensivă și lucrul acesta blochează, practic, accesul la servicii de sănătate calificate, de terapie intensivă, mortalitatea crește”, a arătat profesorul Rafila.

Măsuri mai dure, dar școlile să rămână deschise

Alexandru Rafila este de părere că școlile ar trebui redeschise și în România. El a adăugat că există studii foarte recente, în care se demonstrează cănu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci mai degrabă aglomerația din mijloacele de transport în comun

„E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a menționat reprezentantul României la OMS.

Franța are acum 48.000 de cazuri și dacă împărțim la 3 – pentru că ei sunt cam 60 de milioane, față de circa 20 de milioane în România – ar fi un echivalent de 16.000 de cazuri în România, cam aceasta ar fi corelația, deci au de două ori și jumătate mai multe cazuri decât noi”, a explicat profesorul Rafila. „Așa că Franța a trebuit să ia această măsură, târziu, dar ideea e următoarea: cu cât iei mai devreme măsura, atunci durata ei poate să fie mai mică”, a punctat președintele Societății Române de Microbiologie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: