Redactia.ro
Home » Coronavirus » Avertismentul OMS: numărul infecțiilor cu Covid-19 s-a triplat în rândul tinerilor

Avertismentul OMS: numărul infecțiilor cu Covid-19 s-a triplat în rândul tinerilor

covid-19

Tinerii care ies în cluburi de noapte și merg la plaje provoacă o creștere în numărul cazurilor de COVID-19 în întreaga lume, procentul celor cu vârsta între 15 și 24 de ani infectați cu coronavirusul crescând de trei ori în cinci luni, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

O analiză a OMS, citată de Reuters, asupra șase milioane de infecții confirmate între 24 februarie și 12 iulie a descoperit că numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 24 de ani care au contractat coronavirusul a crescut de la 4,5% la 15%. În grupa de vârstă 5-14 ani numărul persoanelor infectate a crescut de la 0,8% la 4,6% între 24 februarie și 12 iulie, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, amintind că „am spus-o și înainte și o spunem iar: tinerii nu sunt invincibili”.

Majoritatea tinerilor nu respectă regulile sanitare

În afară de Statele Unite care au cel mai mare număr de infecții la nivel mondial, unele țări europene precum Spania, Germania sau Franța dar și state din Asia ca Japonia afirmă că multe din noile infecții sunt în rândul persoanelor tinere.

„Adulții tineri tind să fie mai puțin vigilenți în ceea ce privește măștile și distanțarea socială”, afirmă Neysa Ernst, manager de secție la spitalul John Hopkins din Baltimore. „Călătoritul crește probabilitatea contractării și răspândirii COVID-19”, a mai declarat aceasta, adăugând că persoanele tinere merg la muncă, la plajă, pub sau să cumpere alimente mai des decât alte categorii.

Creșterea numărului de cazuri, așa-zisul al doilea val al infecțiilor, a determinat unele țări să impună noi restricții de călătorie, chiar și țări lăudate la nivel mondial pentru gestionarea pandemiei, precum Vietnamul, confruntându-se cu noi focare de COVID-19.

Mesajul tranșant al unui medic român către tineri

Un medic de la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani a postat un mesaj pe Facebook pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care o parte dintre români tratează situația gravă în care România se află din cauza pandemiei de coronavirus.

„Boala EXISTĂ! Are o contagiozitate, foarte mare la persoanele cu risc crescut-bătrâni, bolnavi cu boli ascoate care scad imunitate. La tineri sau cei cu imunitatea normală poate să nu apară sau să treacă neobservată. De aceea persoanele care nu cred că COVID-19 sunt general persoanele tinere. Multe persoane tinere sunt purtătoare de covid și nu știu. Faptul că ele sunt cele mai mobile în societate, și de multe ori nu știu că nu sunt infectate, transmit virusul celor cu risc.

Unele din aceste persoane au un grad de cultură medicală scăzut sau chiar nu le pasă. Persoanele în vârstă sau cu risc crescut sunt mai temătoare, de obicei respectă măsurile de prevenție. Ce se întâmplă când apărea un tânăr purtător din familie, sau din afara ei, care nu respectă regulile de prevenție. Îi infectează. Fac apel la tineri să respecte regulile de prevenție pentru sunt principalul factor de răspândire a bolii”, a transmis medicul.

Loading...