Redactia.ro
Home » Știri » Avertizare ANM: Ploi torenţiale cu până la 80 de l/mp în mai multe județe. Zonele vizate

Avertizare ANM: Ploi torenţiale cu până la 80 de l/mp în mai multe județe. Zonele vizate

Prognoza meteo 8 martie 2024: Ninsori la munte și ploi în restul țării

Avertizare ANM de ploi torenţiale cu până la 80 de l/mp în mai multe județe. Iată zonele vizate!

Avertizare ANM

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare meteo de tip cod portocaliu pentru ploi torențiale, valabilă începând de astăzi, 30 noiembrie 2023, de la ora 20:00, până mâine, 1 decembrie 2023, la ora 15:00. Alerta vizează mai multe județe din țară, iar cantitățile de apă anunțate pot atinge și depăși 80 de litri pe metru pătrat.

Zonele vizate

Conform avertizării emise de ANM, în intervalul menționat, județul Maramureș și zona montană a județelor Bistrița – Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare vor fi cele mai afectate. Se prognozează acumulări de apă în intervalul de 50-70 l/mp, iar în anumite zone, aceste cantități pot depăși 80 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare de tip cod galben pentru ploi și intensificări ale vântului, valabilă în perioada 30 noiembrie, ora 17:00 – 1 decembrie, ora 21:00. Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei vor înregistra precipitații, iar în grupurile nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, se așteaptă precipitații mixte la început, apoi predominant ploi, determinând topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă estimate sunt în general de 25-40 l/mp.

Pe lângă ploile abundente, în regiunile vestice se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze de 55-60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele pot depăși 80-100 km/h. Este important să se acorde o atenție sporită fenomenelor meteorologice extreme și să se respecte recomandările autorităților locale.

Prognoza Meteo pentru perioada 27 noiembrie – 25 decembrie 2023

În contextul avertizării meteo, se prezintă și prognoza meteo pe termen mai lung, până pe 25 decembrie 2023:

  • 27 noiembrie – 4 decembrie 2023: Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice în zonele montane, iar în rest vor fi în jurul celor normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, cu accent în zona Munților Apuseni și a nordului Carpaților Orientali.
  • 4 – 11 decembrie 2023: Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale, în special în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
  • 11 – 18 decembrie 2023: Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă.
  • 18 – 25 decembrie 2023: Mediile valorilor termice vor fi ușor peste cele specifice, în cea mai mare parte a țării, cu cantități de precipitații în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: