Redactia.ro
Home » Știri » Avertizare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii pe mai multe insule

Avertizare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii pe mai multe insule

Avertizare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii pe mai multe insule

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a emis recent o avertizare de călătorie pentru cei care intenționează să viziteze Grecia. Acest anunț vine în contextul prognozelor meteorologice nefavorabile oferite de Serviciul de Meteorologie elen, care indică un risc crescut de incendii în anumite regiuni ale țării.

Avertizare de călătorie în Grecia

În ultimele zile, mai multe zone din Grecia au fost afectate de temperaturi extrem de ridicate și instabilitate atmosferică. Aceste condiții meteo au determinat autoritățile să emită avertismente pentru regiunea Peloponez (Laconia), Insula Kythira și Insula Creta (Chania). Vânturile puternice și temperaturile foarte mari contribuie semnificativ la creșterea riscului de incendii.

„Serviciul elen de Meteorologie avertizează că masele de aer instabile vor provoca înrăutăţirea vremii, în principal în centrul şi nordul Greciei, în intervalul 3-4 iulie 2024, producând ploi abundente şi furtuni care vor fi însoţite de fulgere şi grindină. Astfel, sunt prognozate cantităţi mari de precipitaţii, în data de 3 iulie 2024, în Macedonia de Est, Tracia, Macedonia Centrală şi în plus, în data de 4 iulie 2024, în Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale şi sud-estul provinciei Peloponez”, se mai arată în comunicatul MAE, potrivit Capital. 

Prognoza meteo pentru Grecia

Conform MAE, în perioada 3-4 iulie 2024, centrul și nordul Greciei vor experimenta o deteriorare accentuată a vremii. Sunt așteptate ploi abundente și furtuni, însoțite de fulgere și grindină, în următoarele regiuni:

  • 3 iulie 2024: Macedonia de Est, Tracia, Macedonia Centrală
  • 4 iulie 2024: Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale, sud-estul Peloponezului

Precipitațiile masive pot provoca inundații și alunecări de teren, complicând și mai mult situația deja dificilă.

Recomandări pentru cetățenii români

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să adopte măsuri de precauție și să se informeze constant despre condițiile meteo și riscurile asociate. Este esențial să consulte site-ul Ministerului elen al Protecției Civile și Crizelor Climatice pentru:

  • Informații actualizate despre incendiile de vegetație
  • Hărți de prognoză
  • Ghiduri de autoprotecție împotriva incendiilor

De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor neesențiale în zonele afectate și monitorizarea stării drumurilor prin intermediul site-ului oficial al Poliției elene.

Măsuri de urgență și asistență consulară

În caz de urgență sau incendiu, cetățenii sunt sfătuiți să contacteze imediat Serviciul de Pompieri la numărul 199. Pentru asistență consulară, MAE pune la dispoziție următoarele contacte:

  • Ambasada României la Atena: +302106714035
  • Consulatul General al României de la Salonic: +302310340088

În situații speciale și de urgență, sunt disponibile următoarele telefoane de urgență:

  • Ambasada României la Atena: +306978996222
  • Consulatul General al României de la Salonic: +306946049076

Pentru mai multe informații, cetățenii români sunt încurajați să consulte paginile de internet www.mae.ro, site-urile Ambasadei României la Atena și Consulatului General de la Salonic. De asemenea, aplicația digitală „mAIGreece”, disponibilă și în limba română, oferă informații utile despre siguranța în călătorii și condițiile meteorologice.

Contextul schimbărilor climatice

În ultimii ani, Grecia a cunoscut o creștere semnificativă a numărului de incendii, fenomen strâns legat de schimbările climatice. Seceta prelungită și fenomenele meteorologice extreme au creat un mediu propice pentru izbucnirea și răspândirea rapidă a incendiilor. Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat că vara aceasta va fi deosebit de periculoasă din cauza secetei.

În regiunile afectate, autoritățile locale colaborează cu echipe de pompieri internaționale pentru a combate rapid incendiile. Aproximativ 240 de pompieri din țări precum Bulgaria, Malta, Moldova și România au fost desfășurați pentru a sprijini eforturile de stingere a incendiilor.

Impactul incendiilor

Incendiile au un impact devastator nu doar asupra mediului, dar și asupra comunităților locale și industriei turistice. Anul trecut, incendii similare au cauzat moartea a 20 de persoane în nordul Greciei și evacuarea a 19.000 de persoane de pe insula Rodos. Recent, zeci de incendii s-au declanșat în Grecia, afectând inclusiv insulele Kos, Chios și Creta.

Cetățenii români care plănuiesc să călătorească în Grecia trebuie să fie extrem de precauți și să se informeze constant despre evoluția condițiilor meteo și riscurile de incendii. Respectarea recomandărilor autorităților și adoptarea măsurilor de siguranță sunt esențiale pentru a evita situațiile periculoase.

 

Sursa foto: adevarul.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: