Redactia.ro
Home » Știri » Bacalaureat 2024. Elevii de clasa a XII-a susțin astăzi proba la alegere a profilului și a specializării. Ce subiecte s-au dat la Geografie

Bacalaureat 2024. Elevii de clasa a XII-a susțin astăzi proba la alegere a profilului și a specializării. Ce subiecte s-au dat la Geografie

GALERIE FOTO (4) reguli examen bac

Joi, 4 iulie, elevii de clasa a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și a specializării din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. Subiectele și baremele pentru aceste probe – care includ discipline precum fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie și filosofie – vor fi publicate pe site-ul edu.ro la ora 15:00. 

Aceasta este una dintre cele mai importante probe pentru elevi, deoarece le permite să își demonstreze cunoștințele într-un domeniu ales în funcție de filiera, profilul și specializarea urmate. Ultima probă scrisă, Limba și literatura maternă, se va desfășura vineri. Până acum, candidații au susținut proba scrisă la Limba română pe 1 iulie și proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) pe 2 iulie.

Subiecte Geografie

Proba scrisă la alegere a profilului și a specializării

La această probă, candidații pot opta pentru una dintre disciplinele corespunzătoare profilului lor. Pentru profilul real din filiera teoretică, profilul tehnic, profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și profilul militar din filiera vocațională, opțiunile includ fizică, chimie, biologie sau informatică.

Pentru profilul servicii din filiera tehnologică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția profilului militar, opțiunile includ geografie, filosofie, logică și argumentare, economie, psihologie și, după caz, sociologie.

Reguli stricte în timpul examenului de Bacalaureat 2024

Accesul în centrul de examen este permis între orele 7:30 și 8:30. Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare. De asemenea, poșetele și gențile sunt interzise. Cei care încalcă aceste reguli riscă să fie eliminați din examen.

La intrarea în centrul de examen, un cadru didactic și un membru al personalului de pază vor solicita fiecărui candidat să prezinte actul de identitate. Candidații vor fi apoi îndrumați către sălile de examen, fiind atenționați să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii și să nu staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. Materialele sau obiectele nepermise trebuie depozitate într-o sală special amenajată.

Sălile de examen sunt dotate cu camere de supraveghere video și audio. Membrii comisiilor de bacalaureat sunt instruiți în privința descărcării și multiplicării subiectelor, predării și preluării lucrărilor scrise și evaluării acestora. Activitatea de monitorizare se desfășoară conform unei proceduri stabilite de Comisia Națională de Bacalaureat, iar înregistrările sunt verificate prin sondaj după încheierea probei.

În cazul constatării unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, verificarea se extinde la toate sălile de examen din centrul respectiv. Dacă se confirmă neregulile, comisia de bacalaureat ia măsuri care pot include eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat informează apoi comisia județeană sau a municipiului București și propune măsuri de sancționare.

Contestații și rezultate

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00, atât în centrele de examen, cât și online. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial trebuie să completeze și să semneze o declarație-tip, în care recunosc că nota poate fi modificată în sus sau în jos.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie, atât în centrele de examen, cât și online. În conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor, rezultatele vor fi afișate prin anonimizarea numelui și prenumelui candidatului, folosind coduri.

Până acum, candidații au susținut proba la Limba și literatura română pe 1 iulie și proba obligatorie a profilului pe 2 iulie. Pe 4 iulie, urmează proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 5 iulie, proba de limba și literatura maternă pentru elevii de la filierele și profilurile care au studiat într-o limbă a minorităților naționale.

Condiții pentru promovarea examenului de Bacalaureat

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, precum și să obțină media 6 la probele scrise.

Ministerul Educației pune la dispoziția candidaților o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea și desfășurarea examenului. De asemenea, subiectele și baremele de corectare vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Astfel, Bacalaureatul 2024 continuă să fie un test de maturitate și un pas important în viața fiecărui elev, în ciuda provocărilor și rigorilor impuse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: