Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a criticat „clerul de mir și în special monahii” care „se implică și susțin public un politician în campania electorală”, subliniind că acest comportament ”contravine unei hotărâri sinodale”.
Referitor la Călin Georgescu, Bănescu a declarat că „creștinismul nu presupune lene intelectuală și spirituală, nici o religie obstrucționată de ideologii politice sau de patologii ale credinței de tip magic”.
Într-o postare pe Facebook, Vasile Bănescu a comentat despre Călin Georgescu, fără a-i menționa numele, dar făcând referire la diverse declarații ale acestuia.
Bănescu: Ce valori creștine sunt promovate, de fapt?
El ridică un semn de întrebare asupra a ce „valori creștine” sunt, de fapt, promovate de candidatul independent la prezidențiale.
„Lupta cu răul din nano-cipurile strecurate perfid în băuturile răcoritoare, în 5G, vaccinuri și demonice operații de cezariană? Neutralitatea față de criminalul Agresor de la Răsărit? Suveranismul utopic și autarhismul distopic al României? Letala „înțelepciune rusească” care invadează și bombardează state suverane, amenințând Europa cu atacuri nucleare? Ortodoxismul care mărșăluiește cu „fiii și fiicele” țării spre tabere de inițiere în ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar?”, scrie Vasile Bănescu în postarea sa.
De asemenea, el întreabă și ce legătură au acțiunile politicianului cu creștinismul.
„Cel degradat în creștinătatea de expresie magică a credinței epidermice care idolatrizează forma și ignoră conținutul? Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism sau ortodoxie confiscate politic și ideologic, de care Biserica, în mod natural, se dezice”, spune Bănescu.
Bănescu, critici dure pentru preoții care l-au susținut pe Călin Georgescu
Acesta le-a adresat câteva critici dure preoților care l-au susținut pe candidatul independent la prezidențiale.
„Biserica are onoranta datorie de a se dezice ferm de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut (anii 1930-40 urmați de comunism) sau din prezent (criminali de război condamnați internațional), indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public credința creștină, chiar în timp ce o instrumentalizează politic cu cinism”, scrie Vasile Bănescu.
”A nu o face, ar însemna nu doar decredibilizare, ci situare, fie și episodică, la antipodul Evangheliei lui Hristos pe care clericii, nu altcineva, ar trebui să fie primii care să o apere fidel și adecvat la realitate de asaltul unor elucubrații pseudocreștine debitate solemn, nu să o trădeze conjunctural pentru a valida public personaje care confundă prioritățile reale ale României cu izolarea sa internațională și cu satelizarea ei în jurul unei „Russkiy Mir” care îi pictează în biserici pe antihriștii secolului 20 (Lenin și Stalin)”, mai spune Bănescu.
„A ne trezi, a deschide ochii și a privi realist în jur este o datorie a cărei urgentă împlinire ne scutește de păcatul smintirii celorlalți și al mărșăluirii spre prăpastie, chiar în timp ce-L invocăm pe Dumnezeu care ne-a îndemnat mereu să nu „dormim””, a concluzionat acesta.
Motivul criticilor lui Bănescu
Criticile sale au apărut după ce site-ul MediaQuality.ro a difuzat o înregistrare în care părintele arhimandrit Ioan Larion Neagoe (în vârstă de 93 de ani), fost stareț al Mănăstirii Sihăstria Rarăului până în 2021 și acum călugăr al aceleiași mănăstiri din județul Suceava, a transmis un mesaj de susținere pentru Călin Georgescu către sute de credincioși.
În paralel, pe rețelele de socializare au apărut informații despre mai mulți preoți din diverse regiuni ale țării care au transmis mesaje de susținere pentru candidatul independent la prezidențiale.
Vasile Bănescu, care a fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române timp de 15 ani, a anunțat pe 4 iulie 2024 că se va retrage din această funcție.