Redactia.ro
Home » Stil de viață » Bioluminiscența, una dintre minunile naturii care fascinează o lume întreagă. În Constanța este prezentă în mod frecvent

Bioluminiscența, una dintre minunile naturii care fascinează o lume întreagă. În Constanța este prezentă în mod frecvent

Bioluminiscența

Bioluminiscența nu se află pe buzele tuturor, însă are loc în mod frecvent în apele din întreaga lume. O adevărată minune a naturii fascinează orice privitor și uimește o lume întreagă de ani de zile. În Constanța, deși acest fenomen are loc frecvent,  puțină lume știe de el.

Viețuitoarele care redau lumina în zonele întunecate

Deși pare incredibil, unele viețuitoare mici, pot lumina locuri întunecate fără Soare. Licuricii sunt cunoscuți ca fiind organisme bioluminiscente, care redau lumină.

Licuricii produc această lumină rece prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de ei numită luciferină. Așadar, în prezența oxigenului, sub acțiunea luciferinei, are loc oxidarea acesteia.

Totodată, specialiștii sunt de părere că acest proces a avut loc independent de foarte multe ori, la reprezentanții unor specii diferite.

Conform acestora, și peștii cu coloană vertebrală pot produce aceast lumină, cu ajutorul unor bacterii strălucitoare.

Specialiștii afirmă că bioluminiscența este un fenomen  care aduce multe beneficii, motiv pentru care licuricii îl folosesc pentru a-și atrage partenerii și în același timp pentru a-și avertiza dușmanii de toxinele pe care acestea le conțin.

O altă viețuitoare care produce lumină în zonele întunecate, este peștele Poney, din familia Leiognatide, care dezvoltă o serie de celule ce emit lumina la nivelul stomacului, acestea devenind o armă împotriva prădătorilor.

Fenomentul este des întâlnit în Constanța

Marea Neagră cuprinde multe organiseme bioluminiscente microscopice, unicelulare, care formează un fenomen incredibil în momentul în care aceste organisme se aducă la un loc.

Dr. Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, a declarat că acest fenomen este frecvent în Constanța, atunci când există un exces, o înflorire.

Mai întâi, apare înflorirea fitoplanctonică, existând excendentul de hrană, se dezvoltă și noctiluca. Atunci, când e în cantități mari, se poate vedea fenomenul. Când e prezent în cantități foarte mici, nu vezi, pentru că sunt prea puțin,e, foarte rare și un singur organism nu are lumina suficient de puternică ca s-o vezi de la distanță„, a spus Florin Timofte.

De asemenea, condiția atmosferică este importantă în apariția acestui fenomen.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: