Redactia.ro
Home » Știri » Boala care afectează peste 50.000 de români pe an. E mai periculoasă decât coronavirusul

Boala care afectează peste 50.000 de români pe an. E mai periculoasă decât coronavirusul

Neurologul Răzvan Radu a vorbit despre ce este un accident vascular cerebral și care sunt semnele acestuia.

 

Boala care afectează tot mai mulți români

 

 

Accidentul vascular cerebral este boala care afectează peste 50.000 de români pe an. Neurologul Răzvan Radu a vorbit în cadrul emisiunii ”Doctor de bine” de la PRO TV realizată de Liliana Curea, ce este un accident vascular cerebral și de ce este produs.

55.000 de români suferă un accident vascular cerebral ischemic, într-un singur an. Mai mult, 10.000 de persoane suferă de AVC hemoragic, iar alte 3250 de o hemoragie subarahnoidiană.

În România, doar 150 din 3.000, câți ar avea nevoie de o procedură specială în acest sens, sunt salvați anual.

Medicul a explicat și de ce este important ca bolnavul să beneficieze de tratament la cel mult de la declanșarea accidentului vascular.

 

 

În ce constă accidentul vascular cerebral

 

 

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România. Principalele cauze care duc la producerea accidentului vascular sunt stresul și alimentația.

Un accident vascular cerebral  apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus și privează astfel țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară, astfel, după câteva minute. Astfel, dacă celulele creierului mor sau sunt deteriorate , simptomele apar în părțile corpului pe care le controlează aceste celule ale creierului.

”Accidentul vascular cerebral este o afecțiune, o boală care apare prin mai multe mecanisme. În primul rând, trebuie să înțelegem că sunt 3 tipuri mari de accidente vascular-cerebrale și ele apar prin mecanisme diferite, dar se manifestă din punct de vedere al semnelor și simptomelor la fel, în faza inițială. Cel mai frecvent dintre ele este accidentul vascular cerebral ischemic. În momentul în care un vas de sânge din creierul nostru este înfundat de un cheag de sânge, cel mai frecvent, sau pur și simplu se închide vasul, creierul începe să sufere. Și această suferință este tradusă în limbaj colocvial, ceea ce cel mai frecvent se cunoaște ca fiind o paralizie. Acest vas poate să se rupă, totodată, să nu se înfunde, și atunci va inundat creierul cu sânge, ceea ce ar însemna un accident vascular cerebral hemoragic – al doilea mare tip de accident vascular cerebral. Al treilea tip este o patologie mai rară, apare mai frecvent și la oamenii tineri, care presupune că se rupe o bucată din vasele de sânge de la baza creierului. Și atunci produce un anevrism, o zonă mai slabă a peretelui, ceea ce noi numim o hemoragie subarahnoidiană, cumva inclusă în rândul celor care sunt accident vascular hemoragici, dar au un tratament și un specific aparte”, a explicat medicul în cadrul emisiunii, potrivit sursei citate.

 

Care sunt simptomele

 

Potrivit medicilor, este foarte importantă recunoașterea simptomelor, pentru a ajunge în cel mult 6 ore la spital. În cazul în care pacientul nu ajunge la spital la timp, poate paraliza sau chiar muri. Conform statisticilor, în fiecare oră, patru români mor din cauza unui accident vascular cerebral.

„O asimetrie a feței, de cele mai multe ori colțul gurii coboară și se poate vedea la pacient. Un alt simptom care poate să fie văzut repede de familie, faptul că nu mai poate să-și țină mâna, paralizia mâinii sau a piciorului pe aceeași parte. Al treilea semn, pacientul nu poate să vorbească sau nu poate să înțeleagă ceea ce i se vorbește. Factorii de risc sunt alimentația. Mâncăm dezordonat, nu prea știm uneori ce mâncăm. Se fumeaza mult, se fumează de la vârste tinere, sunt deja mai mulți pacienți tineri care încep să aibă diabet și care reprezintă una din cauzele apariției AVC”, a spus Bogdan Dorobăț, medic primar Spitalul Universitar, în cadrul unei intervenții la Digi24.

Neurologul Răzvan Radu consideră că accidentele vasculare pot fi și prevenite. Mai mult, ,,cei mai frecvenți factori de risc pentru un accident vascular cerebral, care conduc la aceste boli ale vaselor sau ale inimii sunt hipertensiunea, dislipidimia, sedentarismul, faptul că nu ne mișcăm, obezitatea, tot mai frecventă, iar acești factori cumulați, care îi dau și boală de inimă, vor crește riscul pentru a face o boală și la nivelul capului sunt inter relaționate. Așa cum arată arterele inimii, de exemplu, vor arăta și arterele carotide, dar și arterele dela picioare, nu este nicio diferență”a mai spus medicul în cadrul emisiunii.

Printre semnele care arată producerea unui AVC sunt și bâlbâiala bruscă. ,, În momentul în care un om nu vorbește cu tine așa cum vorbim acum și nu mai poate vorbi dintr-o dată sau începe să vorbească de neînțeles, într-un limbaj al lui, se bâlbâie dintr-o dată, brusc, fără un motiv anume, cred că i s-a întâmplat Stelei Popescu acest lucru, mai demult, la televizor, când cineva nu mișcă o mână sau un picior. Nu mai are forță. Dintr-o dată îi cade cana din mână, îi cade mâna, nu mai reușește să o ridice sau o ridică dar nu mai poate să o țină la acest nivel și ea se duce încet încet în jos”, a mai spus neurologul.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: