Redactia.ro
Home » Știri » Boala care ar putea reapărea în România, pe fondul războiului din Ucraina. Semnalul de alarmă tras de un medic infecționist

Boala care ar putea reapărea în România, pe fondul războiului din Ucraina. Semnalul de alarmă tras de un medic infecționist

Războiul din Ucraina ar putea crește riscul unei boli ce a fost eradicată în România în urmă cu mulți ani. Iar semnalul de alarmă a fost tras chiar de un medic infecționist.

Este vorba de poliomielită. Chiar dacă boala a fost eradicată la nivel național, ultimul caz de infectare depistat a fost în 1992. Atunci virusul a fost adus în țara noastră din Bulgaria.

Poliomielita, boala care ar putea reapărea în România pe fondul războiului din Ucraina

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă.

Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache, într-un interviu pentru Gândul.

De asemenea, acesta a explicat că forma cea mai comună a bolii nu are efecte adverse, majoritatea purtătorilor fiind asimptomatici, chiar dacă boala poate duce la paralizie.

Iar circa 95% din cei ce poartă virusul nu prezintă simptome. Dar un procent între 1-5% pot dezvolta forme de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.

Ce este poliomielita

Poliomielita este o boală care duce la paralizie, dar nu are niciun tratament specific. Singurul de tratament este doar unul ajutător, care diminuează efectele, a mai adăugat doctorul Gheorghe Enache.

„Există trei tipuri de virus polio. Dacă o persoană face boala cu un anumit stereotip, imunizarea este căpătată doar pentru un singur tip de virus, nu pentru toate cele trei. Acest virus dă o simptomatologie care, la un moment dat, este similară cu cea a unei viroze (oboseală, febră etc) și brusc poate apărea paraliza acută. Un om asimptomatic poate să transmită boala, iar astfel de virusuri devin probleme de sănătate publică, nu individuale.”

Odată cu intrarea în România a unui mare de persoane nevaccinate împotriva poliomielitei, virusul prezintă o șansă de a se propaga în rândul persoanelor din țară ce nu au fost vaccinate.

În România, vaccinul împotriva poliomelitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare încă din 1956. Și potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, administrarea acestuia are un număr scăzut de reacții adverse și contraindicații, făcându-l un vaccin sigur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: