Redactia.ro
Home » Știri » Boala cu 1000 de fețe. Viața de cuplu este dată peste cap din cauza ei

Boala cu 1000 de fețe. Viața de cuplu este dată peste cap din cauza ei

Boala cu 1000 de fețe. Viața de cuplu este dată peste cap din cauza ei

Iată care e boala „cu 1000 de fețe”, care poate duce chiar și la infertilitate, astfel că viața de cuplu poate fi dată peste cap din cauza ei. Despre ce e vorba și care sunt formele de tratament.

Boala „cu 1000 de fețe”. Viața de cuplu este dată peste cap din cauza ei

Endometrioza este numită și „boala cu 1000 de fețe”. Este o boala cronică, puțin cunoscută, cu evoluție lentă, care afectează la nivel global 10% dintre femei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătății. E principala cauză de infertilitate feminină. Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin una din 10 femei suferă de endometrioză, însă aproximativ 10-15% dintre ele nu sunt diagnosticate niciodată.=

Totodată, nu toate simptomele care descriu endometrioza apar la aceeași pacientă, astfel că sugerează diverse alte afecțiuni ale aparatului genital sau extragenital. Aceste aspecte, dar și altele, fac ca diagnosticarea corectă să dureze chiar și 7-12 ani.

Uneori, durerile provocate de endometrioza sunt extrem de severe, mai ales in perioadele menstruale. Practic, durerea este cel mai bun prescriptor, însă este bine de știut că severitatea durerii nu este un indicator pentru stadiul bolii.

Dacă boala este neglijată sau depistată foarte târziu, ea este insotită, în 50% dintre cazuri, de infertilitate, dureri severe și afectarea vieții de cuplu.

Cum se tratează endometrioza

Exista trei tipuri de tratament al acestei afecțiuni, în funcție de mai mulți factori:

  • medicamentos – nu exista tratament medicamentos care sa vindece endometrioza, afectiunea avand un caracter recidivant; tratamentul medicamentos doar amelioreaza simptomele;
  • chirurgical – este recomandata amanarea cat de mult se poate a indicatiei operatorii; cazurile incipiente, de exemplu, nu se opereaza; o interventie chirurgicala corecta da o sansa pacientei de a concepe spontan, in 40% dintre cazurile avansate de endometrioza; nu se opereaza chisturile care sunt mai mici de 6 cm;
  • tratament alternativ – daca boala este in stadiu incipient, in stadiul 1 si 2, endometrioza poate fi controlata bine cu ajutorul dietei, sportului, medicatiei asemanatoare celei hormonale.
adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: