Redactia.ro
Home » Știri » BOR reacționează după ce și Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou a fost anulat. Ce spun reprezentanții Bisericii

BOR reacționează după ce și Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou a fost anulat. Ce spun reprezentanții Bisericii

Patriarhul Daniel

Patriarhia Română reacționează după ce un alt important pelerinaj din țară a fost anulat de autorități. Mai exact, pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, din Capitală, unde anual se adunau mulțumi de oameni din București și nu numai.

Poziția BOR față de anularea pelerinajului Sfântului Dimitrie cel Nou

Patriarhia Română cataloghează într-un comunicat drept ofensatoare pentru credincioși decizia autorităților de a anula și pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, din Capitală. Totodată, reprezentanții BOR acuză și o lipsă de colaborare cu Biserica în privința unui astfel de gest, dar și o încălcare a libertății religioase.

”Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată”, este precizat în comunicatul instituției.

BOR: ”Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu vor onora niciodată pe nimeni”

De asemenea, reprezentanții BOR spun că prin noua hotărâre este dovedită ”aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral”, deși Biserica pledează pentru respectarea regulilor de infectare cu noul coronavirus.

”Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni. Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, a mai precizat BOR.

Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în acest an, a anunțat luni premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. El s-a declarat „convins că în BOR există înțelegere” pentru această decizie. Anunțul are loc în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: