Redactia.ro
Home » Știri » Reacția BOR după noile restricții impuse de autorități:”Nu trebuie să conducă la tulburarea oamenilor credincioși”

Reacția BOR după noile restricții impuse de autorități:”Nu trebuie să conducă la tulburarea oamenilor credincioși”

BOR reacționează după ce autoritățile au decis, luni seară, că participarea la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor din localitatea respectivă. Purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, solicită ca  noile măsuri, luate cu privire la organizare evenimentelor religioase, să fie „sprijinite pe rațiuni medicale” și „luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință” pentru a nu afecta libertatea religioasă și să contrarieze sau să tulbure credincioșii.

BOR, despre noile măsuri luate de autorități

După ce autoritățile au impus, luni seară, noi restricții față de oganizarea sărbătorilor religioase, BOR cere ca acestea  să fie „justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții.

Contextul reacției BOR

Reacția BOR vine după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca la evenimentele religioase, precum pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, să poată participa doar localnicii. De asemenea, autoritățile locale trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție în respectivele comunități dacă se trece de pragul de 1,5 infectări la mia de locuitori, potrivit G4media.

Luni seară, Red Arafat a anunțat că organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul: „E extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectivă.” a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Reacția integrală a Bisericii Ortodoxe Române

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.
Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.
Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.
Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Etichete: