Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. A fost construită în 1429. FOTO

Cum arată cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. A fost construită în 1429. FOTO

GALERIE FOTO (4)

Dacă sunteți pasionați de istorie și de clădirile vechi, cu poveste, atunci cu siguranță ați fi interesați de cea mai veche biserică din Transilvania. Aceasta se află în Munții Apuseni și a fost ridicată undeva în jurul anului 1400.

Cum arată cea mai veche biserică din Transilvania

Biserica poartă hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae”, din anul 2009, a fost construită de boierul Stanislav.

Se spune că biserica din Transilvania a fost ctitorită în 1429, dar în 1694 și-a schimbat fața și bolta semicirculară a fost transformată în favoarea unui tavan de inspirație calvină.

Biserica se află încă în picioare, deși în anul 1772 trebuia să fie distrusă, potrivit generalului Bukow. Petru Pavel Aron, care era episcop la acea vreme, a intervenit pentru ca biserica să fie salvată, lucru care s-a și întâmplat, iar clădirea din secolul al XV-lea stă drept mărturie.

Totuși, în urma scrisorii  pe care episcopul a trimis-o generalului, care era temut din acest punct de vedere, pentru că distrusese zeci de biserici și mănăstiri, Bukow a decis să cruțe biserica, dar, în schimb, a dărâmat toate chiliile călugărilor.

Biserica a fost construită în anii 1400

La un moment dat, în mănăstire era și o școală primară, unde învățau copiii, dar aceasta a fost desființată cu totul, iar călugării au fost alungați, odată cu venirea puterii habsburgice.

Biserica a purtat mulți ani numele ”Sfintei Cruci”, dar odată cu renovările s-a decis să fie schimbat și numele. Totuși, datorită hramului său inițial, Biserica a primit o bucată din Sfânta Cruce, de la o mănăstire din Muntele Athos, care este păstrată și astăzi în acest lăcaș de cult.

La cererea credincioșilor, chiliile și așezământul monahal au fost restabilit în localitatea Lupșa, acolo unde se află cea mai veche biserică din Transilvania.

Biserica este o atracție turistică, fiind un monument al credinței și o bucată de istorie, dar turiștii trebuie să știe că înainte de a intra, trebuie să aplece capul, înălțimea bisericii fiind una mică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: