Redactia.ro
Home » Știri » Bucătărie, un focar de infecții! Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

Bucătărie, un focar de infecții! Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

GALERIE FOTO (3) Bucătărie, un focar de infecții! Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

Un studiu a arătat că aproape 40% dintre infecţiile gastro-intestinale, cauzate de alimente, se produc, de fapt, din cauza unor greşeli, pe care le facem chiar noi, în bucătărie.

Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

Studiul s-a bazat pe o statistică la nivel european, de la care a pornit cel mai amplu program de cercetare, referitor la schimbarea comportamentului consumatorilor, în timpul preparării hranei. Astfel, specialişti din 14 ţări, printre care şi cercetători de la Universitatea “Dunărea de Jos”, din Galaţi, încearcă să le înveţe pe gospodine să nu spele niciodată carnea de pasăre, şi să folosească ustensile diferite, pentru carne, pește şi legume.

Cercetătorii susțin că infecţiile gastro-intestinale sunt provocate în cele mai multe cazuri de o bacterie numită Campylobacter. Acest inamic, care nu este vizibil cu ochiul liber, este prezent pe carnea crudă de pasăre. Majoritatea românilor obişnuiesc să spele puiul înainte să îl prepare şi răspândesc, în acest fel, microorganismul în bucătărie.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor din Ungaria au făcut un experiment în care au arătat oamenilor imagini care să le explice cum se împrăștie bacteria. A fost pusă o culoare albastră pe carnea de pui care indică prezența bactriei, iar din imagini se poate observa cum stropii de apă care se împrăştie în momentul spălării, încărcaţi cu microorganismele periculoase, se depun peste tot în jur.

Cum eliminăm totuşi riscurile

Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi susțin că bucățile de carne nu trebuie spălate pentru că  bacteriile periculoase de pe suprafaţa ei sunt distruse în momentul în care este preparată termic la peste 75 de grade Celsius.

”Ar trebui să nu spălăm carnea de pui, ar trebui să separăm foarte clar momentele în care noi preparăm alimente în stare crudă faţă de alimentele pe care le preparăm şi le tratăm termic”, a declarat profesor dr. Daniela Borda de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

De asemenea, și spălarea ouălelor este un procedeu periculos. Ar trebui făcută, spun cercetătorii, doar cu apă la o temperatură mai mare cu 10 – 15 grade decât a cojii calcaroase a acestora. Altfel, bacteria salmonella care poate fi prezentă pe suprafaţa lor, ajunge în gălbenuş şi ne îmbolnăveşte, potrivit stirileprotv.ro.

Mai sunt și alte greşeli pe care le facem în bucătărie și care ne pot provoca suferinţe. De exemplu, nu trebuie folosit niciodată un singur tocător pentru carne, legume şi peşte. Finalistul Masterchef, Mihai Toader a declarfat că bucătăria trebuie organizată ca un joc al culorilor.

”Pentru legume avem culoarea verde la tocător, pentru carne avem culoarea roşie la tocător, pentru pui avem culoarea galbenă, pentru carne gătită avem culoarea neagră sau maro”, a declarat Mihai Toader, finalist Masterchef.

Sunt şi alte trucuri care ne pot feri de bacteriile periculoase pe care le aducem în bucătărie. Carnea trebuie aşezată întotdeauna pe raftul de jos al frigiderului. Şi niciodată nu se pune alături de pește ori legume.

”Aproape 40% din îmbolnăviri sunt cauzate de alimentele pe care le mâncăm acasă. Şi de aceea, cum procedezi când prepari mâncarea poate reduce riscul”, susține cercetătorul Solveig Landgsrud.

Potrivit statisticilor, în Europa, în fiecare an aproape 23 de milioane de oameni contactează o boală gastro-intestinală de origine alimentară. Dintre ei, cinci mii fac o formă gravă şi mor.

Cum fierbi corect carnea de pui

Există multe trucuri pe care gospodinele le știu de la mame sau bunici. Lingura pusă în oală, capacul, însă vremurile s-au schimbat, iar acum carnea de pui din comerț nu mai trebuie fiartă foarte mult. Iata cateva reguli de baza:

  1. Foloseste pui intreg.
  2. Fierbe carnea la foc mic si pune sare
  3. Indeparteaza spuma

Spuma care se formează deasupra reprezintă proteine și celule din sânge supuse coagulării. Cu cât este carnea mai grasă, cu atât se formează mai multă spumă. Focul se lasă mic tocmai pentru ca spuma să fie usor de curatat.

Truc util: Foloseste o lingura de inox in care pui un cub de gheata. Treci cu lingura pe deasupra apei, iar spuma se va strange pe cub.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: