Redactia.ro
Home » Știri » Bulgaria trece la moneda euro din 2024! Cât de pregătită e România să adere la euro

Bulgaria trece la moneda euro din 2024! Cât de pregătită e România să adere la euro

Bulgaria trece la moneda euro din 2024! Cât de pregătită e România să adere la euro

Bulgaria a anunțat că intenționează să adere la moneda euro la începutul anului 2021. Procesul va avea loc fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării monedei europene va coincide cu introducerea ei ca monedă oficială de plată.

Bulgaria trece la moneda euro din 2024

Consiliul naţional de coordonare sub preşedinţia guvernatorului Băncii Maţionale şi ministrului de Finanţe a adoptat planul de aderare la zona euro. Documentul marchează principalele etape în procesul de aderare, scrie Antena 3.

Co-preşedintele Consiliului Dimităr Radev – guvernator al Băncii Naţionale, a declarat că nu va exista o perioadă de tranziţie. Aderarea va începe, cel mai probabil pe data 1 ianuarie 2024. În decurs de o lună leva şi euro vor circula concomitent şi moneda naţionala va fi retrasă treptat din circulaţie.

Documentul specifică toate activităţile şi măsurile operaţionale pe care participanţii la pregătirile pentru introducerea euro – cetăţeni, sector public şi sector privat – trebuie să le ia ca parte a procesului de adoptare a monedei unice europene. Draftul Planului Naţional va fi publicat pentru dezbaterea publică înainte să fie înaintat Consiliului Miniştrilor. De asemenea sunt stipulate regulile pentru recalcularea preţurilor şi modalităţile în care se vor transforma depozitele şi împrumuturile din Leva.

Cât de pregătită e România să adere la euro

Premierul Florin Cîțu a declarat la începutul acestui an că România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028, însă Guvernul a decis în luna mai a acestui an să nu mai transmită Comisiei Europene nici măcar acest interval de aderare, arătând doar că își menține angajamentul.

”România își menține angajamentul de aderare la Zona Euro, în continuare eforturile Guvernului se concentrează pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei”, este singura mențiune privind aderarea la euro inclusă de Guvern în Programul de convergență 2021-2024, adoptat de Executiv și analizat de Profit.ro.

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că România este departe de a îndeplini criteriile de convergență pentru a adera la moneda euro și că deciziile care ar trebui să ne îmbunătățească șansele sunt la politicieni, nu la Banca Națională.

La nivel oficial, România și-a asumat, în 2019, când premier era Viorica Dăncilă, să adere la moneda europeană în 2024. Doar că Bucureștiul nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre criteriile de convergență impuse de Uniunea Europeană, fapt arătat și de un raport al Comisiei Europene din vara anului trecut. Din acest motiv autoritățile iau în calcul realizarea unui nou calendar, fără a mai fi lansate, de această dată, termene precise.

”În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social. Pe termen scurt/mediu accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, se arată într-un document recent, emis de Ministerul Finanțelor, obținut și publicat de Profit.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: