Redactia.ro
Home » Știri » Buna Vestire, obiceiuri și tradiții românești. Ce nu este bine să faci în această zi

Buna Vestire, obiceiuri și tradiții românești. Ce nu este bine să faci în această zi

Buna Vestire, obiceiuri și tradiții românești. Ce nu este bine să faci în această zi

Buna Vestire, obiceiuri și tradiții românești. Pe data de 25 martie toți credincioșii sărbătoresc Blagoveştenia, praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Se pare că Buna Vestire este prima sărbătoare dintre sărbătorile Maicii Domnului regăsită oficial în documente. Data nu a fost stabilită de la început. S-a oscilat între Ajunul Bobotezei 5 ianuarie și 18 decembrie. În prezent, Blagoveștenia se sărbătorește în perioada Postului Mare pe 25 martie și este singura zi în care se oferă dezlegare la pește infiderent de ziua în care pică.

Conform tradiției, dacă un om auzea primul cântec al cucului pe stomacul gol în spatele său era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

Ce nu este bine să faci în această zi

Tradiția spune că în această zi oamenii nu au voie să se certe fiind mare păcat. Se credea că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. Se poate ara, dar nu se poate semăna pentru ca păsările să nu mănânce boabele de sub brazdă. În Maramureș, gospodinele adună toate lucrurile de care nu mai au nevoie în curte și le dau foc. De altfel, această sărbătoare este renumită pentru afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor, un clopoțel se leagă de picior și astfel se produceau zgomote care să sperie forțele malefice. Se aprind focuri în grădini și livezi; se scot straiele din lăzi la aerisit. Se stropesc rădăcinile prunilor cu țuică pentru un an nou fertil și se amenință pomii cu securea că vor fi tăiați dacă nu rodesc.

Nu se pune cloșcă pe ouă căci se spună că puii vor ieși cu două capete și patru picioare. Vacile nu se gonesc, iar în sudul tării se obișnuiește să se altoiască pomii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: