Redactia.ro
Home » Știri » Buna Vestire – ziua în care dorințele se împlinesc

Buna Vestire – ziua în care dorințele se împlinesc

Buna Vestire-ziua în care dorințele se împlinesc.

Buna Vestire este sărbătorită de credincioșii ortodocsi în data de 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveştenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire). În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Cei care ţin Postul Mare au dezlegare la Peşte.

În tradiția populară, sarbătoarea Bunei vestiri întampină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului. De aceea, ziua mai este numita Ziua Cucului.

Tradiții de Buna Vestire

In Apuseni, se stropește cu tuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței de vie, pentru rod bogat, și se afuma cu cânepă și tămâie pomii fructiferi, pentru alungarea dăunătorilor.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu se poate semana, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

 

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără nici un ban în buzunar, este un semn de rău augur.

 

În unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit:
Aceștia îi cântă cucului și apoi așteaptă răspunsul lui.

„ Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?

Atunci când cântecul cucului răsună din partea stângă sau din spatele acelei persoane care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”

În această zi băieții şi fetele de măritat îl întreabă şi ei pe cuc: „Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului prevestește că acea persoană se va căsători foarte repede. În orice context, pentru cel care aşteaptă un răspuns, fiecare cântec al păsării echivalează cu un an.

Pentru fetele care doresc să se căsătorească cât mai repede, părinţii taie craca pomului pe care a cântat cucul şi fata face baie cu acea cracă. astfel pețitorii nu vor întârzia să apară.

În Transilvania, există un obicei potrivit căruia, de seara, se pregătesc câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri.
Cine se trzește primul în acea familie, trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare clădirea de trei ori;
apoi, să mearga cu ea prin gospodărie făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodăria respectivă, alungând blestemele si gândurile negre.

Trebuie să ținem cont de faptul că orice muncă prin gospodărie înseamnă săvârșirea unui foarte mare păcat. Astfel ca gospodinele nu trebuie să spele, să calce sau să faca orice altă munca casnică. Bărbații de asemenea nu au voie să facă niciun fel de muncă în jurul casei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: