Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 11 mai 2021. Sunt sărbătoriți Sfinţii Chiril şi Metodie

Calendar 11 mai 2021. Sunt sărbătoriți Sfinţii Chiril şi Metodie

Calendar 11 mai 2021. Creștinii îi sărbătoresc, marți, pe Sfintții Chiril și Metodie. Aceștia au fost doi frați care au răspândit credința ortodoxă popoarelor slave din centrul Europei, în secolul al IX-lea. Tot ei au fost cei care au inventat alfabetul glagolitic, cu ajutorul căruia au tradus  Sfânta Scriptură, dar și alte lucrări religioase.

Calendar 11 mai 2021. Sunt sărbătoriți Sfinţii Chiril şi Metodie

Calendar 11 mai 2021. Doi mari Sfinți ai religiei ortodoxe vor fi sărbătoriți, marți, 11 mai. Este vorba de frații Chiril și Metodie. Datorită lor, credința ortodoxă a fost dusă mai departe, către popoarele slave, din centrul Europei. Se întâmpla în secolul al IX-lea, pe vremea când aceștia au inventat și alfabetul glagolitic, pentru a traduce Sfânta Scriptură, potrivit Doxologia.ro

Sfântul Chiril s-a numit înainte Constantin, iar Metodie, Mihail. Ambii frațu s-au născut la începutul secolului al IX-lea în Tesalonic. Nu se știe cu exactitate când s-au născut cei doi. Constantin, fratele mai mare s-ar fi născut în 826, în  Metodie s-ar fi născut în 827. Tatăl lor, Leon, era guvernator al themei  din Tesalonic, iar mama acestor ar fi fost de origine slavă. Așadar, de mici Sfinții Chiril și Mihail au început să învețe slavonă și greacă, mai ales că au avut parte de o educație aleasă.

Sfinții Chiril și Metodie, orfan de tată

La o vârstă destul de fragedă, frații au rămas orfani de tată și au fost crescuți doar de unchiul lor, Teoctist, care se ocupa cu comunicațiile poștale și cu relațiile diplomatice ale imperiului Bizantin.

Rugăciunea către Sfinții Chiril și Metodie

La vreme de boli și necazuri puteți roști următoarea rugăciune către Sfinții Chiril și Metodie.

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, îneacă-i, te rog, în adâncul nepătimirii, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, ca, întru omorârea trupului, să-Ţi cânt Ţie, ca dintr-o alăută, cântare de bi¬ruinţă.

Împodobindu-ţi sufletul cu gândurile faptelor bune, l-ai făcut primitor al harurilor Du-hului Sfânt. Pentru aceasta, ai dat afară adâncuri de înţelepciune şi ai uscat noianurile ere¬ziilor, Sfinte Părinte Chiril.

Făcutu-ţi-ai mintea mai înal¬tă decât lucrurile materiale arătându-te împreună trăitor cu slujitorii cei nematerialnici; şi cu focul cuvintelor tale, ai ars toată materia eresurilor, Sfinte Chiril, strălucirea neadormită a Bisericii.

Amin.”, 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: