Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 12 aprilie 2022. Sărbătoare marcată cu cruce neagră

Calendar 12 aprilie 2022. Sărbătoare marcată cu cruce neagră

Sfantul Sava 2020

Calendar 12 aprilie 2022. Credincioșii vor sărbători în această zi pomenirea Sfântului Mucenic Sava. În calendar, această zi este trecută cu cruce neagră.

Viața Sfântului Mucenic Sava

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Mucenic Saca s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului. Acesta s-a născut într-o familie de părinți creștini, iar între timp acesta și-a jurat credință în fața lui Dumnezeu.

Încă de mic, Sava avea această înclinație către viața religioasă, iar duhovnicul său era preotul Sansala, părintele satului a cărui nume era cunoscut în Dobrogea, unde locuiau rudele lui.â

Așadar, preotul l-a înzestrat pe Sava cu cântările religioase, fapt pentru care a devenit dascăl la biserică. Când nu avea loc Sfânta Liturghie în satul său, Sava pleca într-o cetate din apropiere unde slujea preotul Gutticas.

În Actul martitic se arată că Sfântul Sava a fost cuernic, blând, simplu la cuvânt, vorbind despre adevăr. Era atât de bun la suflet, încât ajuta pe toată lumea în orice situație.

După moartea împăratului Constantin cel Mare, a urmat un val puternic de persecuții împotriva creștinilor, iar cei care refuzau ordinele păgânilor erau uciși.

Sfântul Sava îi căuta pe cei care sufereau, dar se spune că în a treia zi de Paști, noaptea, ostașii lui Athanaric, l-au prins pe preotul Sansala, și pe dascălul Sava și i-au bătut. Înfruntând-i cu cu bărbăție, a fost condamnat la moarte prin înecare. Acestuia i-a fost legat un lemn de gât și aruncat în râul Buzău.

Troparul Sfantului Mucenic Sava de la Buzau

Mucenicul Tau Doamne, Sava, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Sava, cel ce în apă ai fost omorât de către goţii păgâni, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini