Redactia.ro
Home » Știri » Calendar 21 octombrie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar 21 octombrie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

GALERIE FOTO (2) Calendar 21 octombrie 2021.

Calendar 21 octombrie 2021. Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt sărbătoriți în fiecare an pe 21 octombrie de toți creștinii ortodocși. Aceștia sunt Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Gales și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Cei trei au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Calendar 21 octombrie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar 21 octombrie 2021.Visarion Sarai s-a născut în 1714 și a fost botezat Nicolae. Ani mai târziu s-a călugărit la Mănăstirea Sfântul Sava, iar ulterior ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia. În 1944 ajunge în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei. Este arestta de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. Este trimis în închisoarea din Deva, după care cele din Timișoara, Osieck și Raab. La final ajunge la închisoarea celebră Kufstein din Munții Tirolului, unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara a rămas văduv,motiv pentru care a decis să se călugărească la Mănăstirea Cozia. Acesta a condus răscoala populară împotriva autorităților hasburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea unui episcop orthodox, restituirea bisericilor și eliberarea celor închiși. Nu se știe data la care a murit.

Nicolae Oprea Miclaus este originar din Saliștea Sibiului, satul Tilisca. Acesta a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor. A fost arestat în 1752 la Viena și dus la închisoarea de la Cușteni, unde a murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Gales a mers în multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Acesta ajunge la închisoarea din Deva, la ordinul Mariei Tereza. Ulterior, acesta moare după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Macinic a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni, iar la eliberare I s-a cerut să nu mai slujească. S-a refugiat la Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus, pe care l-a însoțit în călătoriile sale la Viena. A murit în închisoarea de la Kusftein.

Sfintii Marturisitori Ardeleni

Rugăciune Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească. Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos.

Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă. Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință. De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit! Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe.

Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru. Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: