Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 octombrie 2021

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Vineri, 1 octombrie, creștini ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului este bifat cu cruce roșie în calendarul ortodox. Tot în această zi mai sunt prăznuiți Sfântul Iosif de la Bisericani, Sfîntul Chiriac de la Bisericani, Sfântul Apostol Anania, Sfinții Mucenici Mihail din Mănăstirea Zovei și a 36 de monahi, Sfântul Cuvios Roman Melodul, Sfântul Mucenic Domim, Sfântul Cuvios Ioan, Sfântul Cuvios Grigorie Domesticul și Sfântul Ioan Cucuzel.

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Creștinii ortodocșii din lumea întreagă sărbătoresc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox 2021. Potrivit specialiștilor, Acoperământul Maicii Domnului aduce aminte de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne care a avut loc în 911. Atunci s-a făcut privegherea în biserica Vlaherne, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat în fața poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. Potrivit preoților, acest eveniment ne amintește că Maica Domnului este alături de toată lumea în momentele grele ale vieții dacă știm să ne rugăm.

Ce nu ai voie să facă în această zi de sărbătoare

Acoperământul Maicii Domnului este cunoscut în popor și sub denumirea de Pocroave. Pe 1 octombrie, creștinii ortodocși încă mai păstrează cu sfințenie câteva tradiții și obiceiuri. În această zi de mare sărbătoare nu se mânâncă dulce, iar oamenii pot ține post pentru a se feri de boli, supărări sau înec. De asemenea, musafirii care trec pragul casei trebuie serviți cum se cuvine, în special cu plăcinte cu dovleac. Nu se face treabă în gospodărie.

În unele zone ale țării se spune că domnișoarele care se aranjează în această zi vor avea parte de o căsnicie frumoasă și lungă. Totodată, în alte părți ale țării se spune că nu este bine ca fetele să se îngrijească în această zi.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Troparul, glasul al 4-lea

Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1:

Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: