Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Un nou an bisericesc. Este prăznuit Sfântul Dionisie Exiguul

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Un nou an bisericesc. Este prăznuit Sfântul Dionisie Exiguul

Calendar ortodox 1 septembrie  2021. Se spune că în această zi începe un nou an bisericesc. De altfel, pe 1 septembrie este sărbătorit Sfântul Dionisie Exiguul.

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Un nou an bisericesc. Este prăznuit Sfântul Dionisie Exiguul

Calendar ortodox 1 septembrie 2021. Sfântul Dionisie Exiguul a fost canonizat în ședința din 8-9 iulie 2008. El a fost cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului.

Sfântul Dionosie Exiguul a abandonat era lui Diocletian și a acceptat anul 753 a.u.c. ca an al Întrupării Domnului. Calendarul stabilit de el s-a adoptat în anul 527, în Italia, în primă fază, iar mai tarziu în Franta si îm Anglia (Sinodul de la Whitby, 664).

Sfântul Dionosie Exiguul s-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mica si a intrat de tanar in viata monahala. Tot în Italia, Sfântul Dionisie Exiguul își găsește și sfârșitul, la Vivarium, în 545 sau 550, nu se știe cu exactitate.

Rugăciune către Sfântul Dionisie Exiguul

”Troparul

Ca o rază strălucitoare ce luminează toată lumea te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Dionisie, cel ce al socotit curgerea timpului după Nașterea lui Hristos și ai făcut cunoscute rânduielile Sfinților Părinți. Pentru aceasta îți cântăm cu bucurie: Slavă Celui ce ți-a dat ție înțelepciune; Slavă Celui ce te-a binecuvântat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine sfințirea vieții noastre.

Slava… Si acum… asemenea:
Nu vom tacea, de Dumnezeu Nascatoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi scapat pe noi de atatea primejdii, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi ? Noi de la tine, Stapana, nu ne vom departa, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Psalmul 50

Canonul Cuviosului Dionisie cel smerit
Cântarea I
Pe Faraon, cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui ,,Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel fugăritul şi mergătorul pedestru l-a izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu”.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Dionisie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”, Citește continuarea pe Doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: