Redactia.ro

Calendar ortodox 10 aprilie 2025. Ce sfinți mari sunt prăznuiți astăzi

rugăciune, sursa - pixabay

Calendar ortodox. În această zi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie și alți 36 de mucenici care au pătimit împreună cu ei.

Acești 40 de sfinți mucenici au fost originari din Africa și au suferit martiriul în timpul persecuțiilor din vremea împăratului Deciu, pentru că au refuzat să renunțe la credința în Hristos și să aducă jertfe idolilor. Guvernatorul Fortunian a poruncit decapitarea celor 36 dintre ei.

Calendar ortodox 10 aprilie 2025

Sfinții Terentie, African, Maxim și Pompie au fost aruncați în temniță, legați în lanțuri. Acolo, un înger al Domnului li s-a arătat, i-a eliberat și i-a întărit, ospătându-i. Au fost din nou scoși, torturați și apoi închiși.

Văzând că nu poate să-i omoare, guvernatorul a poruncit să fie aruncați în locul de detenție cu șerpi veninoși și scorpioni, dar aceștia nu le-au făcut niciun rău. În cele din urmă, a hotărât decapitarea lor. În drumul spre locul execuției, sfinții au cântat psalmi și au adus slavă lui Dumnezeu. Toți și-au primit cununa muceniciei în anul 250.

Tot în această zi sunt pomeniți:

  • Sfânta proorocită Olda;
  • Sfinții mucenici Iacov preotul și Aza diaconul;
  • Sfântul nou mucenic Dima;
  • Sfântul Grigorie, Patriarhul Constantinopolului;
  • Denia Canonului cel Mare.

Rugăciune care se citește în această zi

„S-a-nmulțit minunea pe acest pămant,
Prin acest episcop bun, milos și sfânt.

Secetă se pleacă, lui, iar ploaia vine,
Căci el vrea s-alunge dureri și suspine.
Când el se grăbeste să dea ajutor,
Răul face cale pentru-al său picior.
El vindecă oameni și învie morți

Și cu bunătate mângâie pe toți!
Cu o cărămidă: pămant, apă, foc,
Marele episcop a făcut pe loc
O minune mare, ce a arătat:
Trei egal cu unu, în sfânt numărat…

Ne rugăm, deci, Sfinte, să ne ocrotești
În această viată, din locuri cerești.
Și să faci minune în fiece zi,
Că și noi, credința să putem păzi!
Pentru rugăciunea Sfântului cel blând,
Dă-ne, Doamne, pace multă pe pământ!”

Ce nu trebuie să faci la această sărbătoare

În credința populară, miercurea era văzută ca o zi bună, curată și binefăcătoare. Era considerată ziua în care s-a născut Soarele, motiv pentru care țăranii o respectau cu sfințenie. Se spunea că miercurea era întruchipată de o femeie văduvă, cunoscută ca Sfânta Miercuri, iar din respect față de ea, oamenii evitau să organizeze nunți sau petreceri în această zi.

Tot miercurea, țăranii obișnuiau să postească în cinstea Maicii Domnului, să pună cloști și să înceapă lucrările de primăvară, precum aratul. Ziua era percepută ca una în care trebuie păstrată cumpătarea și evlavia, pentru a atrage binecuvântări asupra familiei și a gospodăriei.

De-a lungul timpului, s-au transmis din generație în generație o serie de obiceiuri și superstiții legate de această zi. Se credea, de pildă, că cine postește miercurea va avea parte de liniște sufletească, va fi ocrotit de rele și boli, iar familia sa va fi ferită de necazuri.

Pe de altă parte, miercurea era o zi cu reguli stricte: nu era bine să te speli pe cap, să-ți tai unghiile sau să speli haine, căci aceste gesturi se credea că aduc ghinion, boală sau chiar văduvie timpurie.

Pentru cei care sunt mai atenți la semne și superstiții, miercurea rămâne o zi în care trebuie să fii cu luare aminte, respectând tradițiile strămoșești pentru a-ți merge bine.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: