Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 iunie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 10 iunie 2022

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc vineri pe Sfântul Mucenic Timotei. Acesta a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfintii Mucenici Alexandru și Antonina, Sfantul Cuvios Canid, Sfantu Cuvios Teofan si Sfantul Cuvios Apolo.

Calendar ortodox 10 iunie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Sfântul Timotei Episcopul Prusei a fost chiriarh in orașul Prusia. Pentru activitatea sa pastorală, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Acesta a ucis un balaur care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea la Prusa. Timotei i-a aruncat balaurului in gură un acoperamant cu care se acoperea Euharistia din Sfântul Altar.

De asemenea, Sfântul Mucenic Timotei a înviat un împărat cu numele Areta. A întors de la moarte pe o impărăteasă care slujea idolilor, iar în urma acestei minuni, impărăteasa a devenit creștină. Sfântul Mucenic Timotei a fost aruncat in temnita din porunca impratului Iulian. Chiar și in temnita fiind, credinciosii veneau la el ca să asculte invatatura sa. Impăratul Iulian a dar ordin să i se taie capul. Sfântul Mucenic Timotei a trecut la cele veșnice în 362.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei şi al Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul:

Dreapta Ta cea purtătoare de biruinţă, cu dumnezeiască cuviinţă întru tărie s-a prea slăvit. Că, aceasta, Nemuritorule, ca o puternică a toate pe potrivnici a zdrobit, israelitenilor prin adânc cale nouă făcându-le.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ca cei ce pururea staţi înaintea Luminii Celei Neînserate, mucenicilor, risipind întunericul necunoştinţei mele, daţi-mi lumină mie, care doresc să laud cu cântări prăznuirea voastră.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind pătimitorilor cu credinţă numai cele ce petrec în veşnicie, aţi defăimat toate cele văzute şi cu gând întărit luminat aţi alergat către chinuri şi către bătăi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Săvârşind nevoinţa muceniciei cea după lege, cinstiţilor, aţi avut în ajutor pe Domnul Care vă uşura pe voi de dureri şi vă făcea bărbaţi împotriva tiranilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce ca un Dumnezeu ai zidit puterile cele nevăzute numai cu voirea, pe tine, Fecioară, te-a avut ca o pricină din nou zidirii noastre. Ci roagă-L pe Dânsul, Preacurată, ca să mântuiască lumea.
ite, Iubitorule de oameni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: