Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 februarie 2023. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul protector al femeilor însărcinate

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul protector al femeilor însărcinate

Astăzi este mare sărbătoare pentru creștinii ortdocși! Are loc pomenirea Sfântului Ierarh Vlasie, protectorul femeilor însărcinate și a Episcopului Sevastiei. Acesta a fost un exemplu de credință.

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Viața Sfântului Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei

În fiecare an, data de 11 februarie este una în care creştinii îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei. Acesta a dus o viaţă lipsită de păcat şi a fost mereu aproape de Dumnezeu, așa că atunci când prigonirea creștinilor a ajuns la un nivel foarte mare, iar aceștia au început să devină mucenici, oamenii au hotărât că îl vor episcop pe Sfântul Ierarh Vlasie. Dar, când prigoana a devenit din ce în ce mai rea, el s-a ascuns în munți, unde se nevoia cu rugăciunea. Animalele sălbatice veneau la el, iar el le vindeca pe cele bolnave. Într-un final, Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei a fost prins și a primit cununa muceniciei, făcând multe minuni spre drumul către aceasta.

Potrivit Creștin ortodox, Sfântul Vlasie, Ierarh și Mucenic este unul dintre sfinții protectori respectați foarte mult de popor. Sfântul Vlasie a trăit pe vremea împărataților romani Dicolețian și Licinus și a fost episcopul Sevastiei Capadociei. Iar din cauza prigonirilor, se retrage în munți.

Hirotonit episcop sfântul dobândise darul vindecărilor, tradiţia spune că tămăduia chiar şi animalele. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Vlasie vieţuia ascuns într-una din peşterile Muntelui Argheos. Aici, în faţa peşterii, veneau fiarele sălbatice căutând binecuvântarea Sfântului Vlasie, mai ales atunci când se îmbolnăvea vreuna dintre ele.

Sfântul Vlasie se ascundea de furia persecutorilor, aşa cum făceau pe atunci mulţi creştini. În cetate erau puţini creştini iar cei mai mulţi fugeau în pustie, în munţi şi în peşteri de frica chinurilor, pe care unii, neputând să le rabde, s-au închinat o vreme la idoli.

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Rugăciune Sfântul Vlasie, protectorul femeilor însărcinate

Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!”, potrivit doxologia. 

Calendar ortodox 11 februarie 2023. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

La 11 februarie în calendarul ortodox din 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfintele Muceniţe Enata şi Valentina şi Mucenicul Pavel;

Părintele Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;

Părintele Zenon;

La 11 februarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt se cinsteşte

Icoana Preasfintei de Născătoare de Dumnezeu din Areovind.

 

Sursa: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: