Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Cui trebuie să spunem LA MULȚI ANI în această zi

Calendar ortodox 11 octombrie 2024. Cui trebuie să spunem LA MULȚI ANI în această zi

Calendar ortodox 11 octombrie 2024

În data de 11 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Filip, un mare făcător de minuni, cunoscut pentru faptele sale de milostenie și compasiune. Sfântul Filip este considerat ocrotitorul celor săraci și al văduvelor, fiind un simbol al generozității și al slujirii aproapelui. Mulți români care poartă numele de Filip își serbează onomastica în această zi, numele fiind din ce în ce mai popular în rândul părinților de nou-născuți.

Cine a fost Sfântul Apostol Filip

Sfântul Apostol Filip s-a născut în Cezareea Palestinei și a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji comunitatea creștină. În timpul vieții sale, el a demonstrat o profundă credință și devotament față de Dumnezeu. Deși era căsătorit și avea patru fiice, Sfântul Filip a ales să-și dedice viața slujirii celor nevoiași, fiind un ajutor de nădejde pentru săraci și pentru văduve.

Pe măsură ce persecuțiile împotriva creștinilor creșteau, Sfântul Filip s-a refugiat în Samaria, unde a început să predice cuvântul lui Hristos. Acolo, datorită predicilor sale, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni, iar prin puterea rugăciunii, el a vindecat bolnavi și a alungat demonii din cei suferinzi. Conform tradiției, Sfântul Filip a avut un rol important în răspândirea creștinismului în acele vremuri dificile pentru credincioși.

Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Apostol Filip

Sfântul Filip este venerat pentru harurile sale miraculoase, iar rugăciunile adresate lui sunt considerate de mulți credincioși ca având puterea de a aduce liniște sufletească și vindecare. O rugăciune populară către Sfântul Apostol Filip începe prin a-l descrie ca pe un „nor purtător de ploaie duhovnicească”, care aduce alinare celor ce se roagă cu credință.

Rugăciunea se adresează direct Sfântului Filip, cerându-i să mijlocească pentru iertarea păcatelor celor care își amintesc cu drag de el și îi prăznuiesc pomenirea. Ea exprimă dorința ca Apostolul să-și folosească harurile pentru a aduce lumină și mângâiere în viețile credincioșilor, fiind văzut ca un luminător spiritual și un apărător al celor care îl invocă în rugăciune.

„Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu. Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.

Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta. Amin”

Moștenirea spirituală a Sfântului Filip

Moștenirea lăsată de Sfântul Filip este una de compasiune, milostenie și credință. El a fost un exemplu de slujire a aproapelui și de dedicare față de cei aflați în nevoie, fiind un model de urmat pentru toți creștinii. Prin rugăciunile și faptele sale de milostenie, Sfântul Filip a reușit să schimbe viețile celor din jurul său, aducând alinare și vindecare în sufletele celor care se confruntau cu dificultăți.

De asemenea, moștenirea sa se reflectă și în rugăciunile adresate lui, care continuă să fie rostite cu evlavie de credincioși din întreaga lume. Aceștia îi cer mijlocirea pentru iertarea păcatelor și curățirea sufletească, știind că Apostolul Filip rămâne un puternic mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. În tradiția ortodoxă, pomenirea sfinților apostoli este un prilej de reflecție și întărire în credință, iar Sfântul Filip ocupă un loc special în inimile celor care îl cinstesc.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Filip, prăznuită pe 11 octombrie, ne amintește de puterea credinței și de importanța slujirii aproapelui. Ocrotitor al săracilor și al văduvelor, Sfântul Filip rămâne un simbol al compasiunii și al sacrificiului pentru binele celor în nevoie. Credincioșii îl invocă cu dragoste și nădejde, cerându-i ajutorul în momentele dificile și mijlocirea pentru iertarea păcatelor. Astfel, moștenirea sa spirituală rămâne vie în comunitățile de creștini care își îndreaptă rugăciunile către el.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: