Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 februarie 2022. Sfântul Meletie, cel ce îi ocrotește pe cei cu deficiențe de auz. Rugăciune care se spune pentru însănătoşire grabnică

Calendar ortodox 12 februarie 2022. Sfântul Meletie, cel ce îi ocrotește pe cei cu deficiențe de auz. Rugăciune care se spune pentru însănătoşire grabnică

În cea de-a doisprezecea zi a lunii februarie este prăznuit Sfântul Meletie, cunoscut drept cel ce îi ocrotește pe cei cu deficiențe de auz. În această zi, se rosteşte rugăciunea pentru însănătoşire grabnică.

De origine din Armenia, Sfântul Meletie a trăit în vremea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan. Este întâi episcop al cetății Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al ÎI-lea (337-340).

A participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. La acest Sfânt Sinod, Sfântul Meletie a săvârşit o mare minune. Pe când explica dogma Sfintei Treimi, folosindu-se de mâna sa, arătând mai întâi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, a ieșit deodată o văpaie luminoasă din mâna ierarhului.

Meletie se îmbolnăvește în timpul Sinodului și trece la cele veșnice. Sfintele lui moaște au fost mutate în Antiohia.

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. Asta pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime. Un arhidiacon, adept al arianismului, i-a astupat gura cu mâna, dar Sfântul a continuat să vorbească cu ajutorul degetelor. A arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane și apoi, împreunându-le, a arătat un deget închipuind o singură Ființă.

Calendar ortodox 12 februarie 2022. Rugăciune către Sfântul Meletie pentru însănătoşire grabnică

Îndreptător credinței și chip blândeţilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pe toți cei stăpâniţi afară din cale de rătăcirea duhului celui rău, i-ai ridicat, Părinte, la mărinimie de suflet, la strălucire, la gând curat și la credință statornică în Dumnezeu, arătătorule de cele dumnezeiești, prea fericite Meletie.

Cel ce șade în sânurile Tatălui, Cuvântul cel împreună veșnic și deofiinţă cu cel ce L-a născut, Însuși Te-a așezat pe tine propovăduitor al Nașterii Sale, ca pe unul ce ești asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu Meletie. Pentru aceasta, cu dumnezeiască strălucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase, pe Cuvântul cel unul născut din Tatăl, cel fără de început, nezidit și veșnic, înfruntând pe cei de o credință și de un gând cu Arie, cu dumnezeiască întrarmare.

Înțelepciunea Cuvântului învățând-o și litera legii lepădând-o, tuturor ai propovăduit cuvântul harului; și, netezind lespezile sufletului, cu limba ta, ai săpat într-ansele dumnezeieșți învățături. Pentru această și norul negurii trecându-l, acoperindu-ti trupul, strălucești cu duhul, ierarhe Meletie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de gresale să dăruiască, celor ce praznuiesc cu dragoste sfânta pomenirea ta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: