Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 august 2020. Un mare sfânt este sărbătorit de toți creștinii

Calendar ortodox 13 august 2020. Un mare sfânt este sărbătorit de toți creștinii

Sfântul Tihon din Zadonsk

Calendar ortodox 13 august 2020. La această dată, toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Tihon din Zadonsk. Tot pe 13 august sunt pomeniți și Împărăteasa Irina, ctitora Mănăstirii Pantocrator; Sfântul Cuvios Dositei; Sfântul Cuvios Dorotei de Gaza; Sfânta Evdochia, împărăteasa; Sfântul Cuvios Serida, egumenul mănăstirii din Gaza; Sfântul Mucenic Coronat; Icoana Maicii Domnului cu şapte săgeţi; Mutarea moaştelor Sfântului Cuvios Maxim Marturisitorul.

Viața sfântului Ierarh Tihon din Zadonsk, sărbătorit pe 13 august

Sfântul Tihon s-a născut în Rusia, în anul 1724 și a fost fiul unor oameni plini de credință. Tată lui era diacon, iar el a murit de tânăr, când fiul lui era un prunc. Mama lui aproape l-a dat cuiva să îl crească, pentru că aveau o viață așa de grea.

Când a mers la școală, el era sârguincios și cu dorință de învățare și de a respecta normele credinței creștine. La doar 37 de ani el a fost numit episcop de Voronej, în ciuda dorinței sale. A rezistat acolo doar cinci ani, după care s-a retras la mănăstire. A murit la 59 de ani din cauza problemelor de sănătate.

Acatistul Sfântului Ierarh Tihon din Zadonsk

Condacul 1

De negrăită smerenia ta cetele îngerești s-au minunat Părinte, iar de fierbinte dragostea ta pentru tot sufletul necăjit oamenii s-au încredințat, izvor de tămăduiri arătându-se sfintele moaște, înaintea cărora în chip înțelegător înfățișându-ne cu făclia nădejdii în suflete, strigăm către tine: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Tihon, cununa ierarhilor iubitori de smerenie !

Icosul 1

Greutățile copilăriei de timpuriu au purtat, Domnul voind a te pregăti pentru marile nevoințe duhovnicești, dar silitor ai fost la învățătură, adunând în vistieria sufletului roadele înțelepciunii duhovnicești, cu care hrănește acum și inimile noastre necăjite de strâmtorarea necazurilor, dar care cântă ție unele ca acestea:

Bucură-te, că sărăcia nu te-a descurajat;

Bucură-te, căci de mic te osteneai cu munca;

Bucură-te, că ai iubit mierea învățăturilor cuvioase;

Bucură-te, căci ai învățat la școala bisericească;

Bucură-te, strălucit elev al seminarului din Novgorod;

Bucură-te, căci și ca profesor de retorică ai slujit;

Bucură-te, că adesea înălțai rugăciuni fierbinți;

Bucură-te, că inima ta ardea de dragostea lui Hristos;

Bucură-te, căci noaptea stăteai înaintea Luminii;

Bucură-te, căci aduceai jertfe de rugăciuni smerite;

Bucură-te, că te depărtai de tulburările lumești;

Bucură-te, că ai adunat polenul smeritei cugetări;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Tihon, cununa ierarhilor iubitori de smerenie.

Loading...