Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 13 decembrie 2021. Rugăciune către Sfântul Dosoftei, ocrotitorul familiei, vindecătorul și mângâietorul celor întristați

Calendar ortodox 13 decembrie 2021. Rugăciune către Sfântul Dosoftei, ocrotitorul familiei, vindecătorul și mângâietorul celor întristați

În această zi este prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei, unul dintre cei mai mari cărturari români. Acesta este considerat ocrotitorul părinților și copiilor, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați.

Calendar ortodox 13 decembrie 2021. Este prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei

Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie, scrie crestinortodox.ro. A învățat limba greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, devenind unul dintre poligloţii vremii. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales și hirotonit episcop de Huși, apoi episcop la Roman, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.

În vremea sa, slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea, Sfântul Dosoftei s-a îngrijit ca poporul să înțeleagă ceea ce se slujește în biserică.

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujba religioasă, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

În 1686, odată cu retragerea polonezilor din Moldova, aceştia l-au luat ostatic. Rămâne în exil până la sfârșitul vieții şi trece la cele veșnice pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din oraşul ucrainean Zolkiew.

Calendar ortodox 13 decembrie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitorul familiei, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești.

Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: