Pe 13 decembrie 2024, se sărbătorește Sfântul Ierarh Dosoftei, o zi notată cu cruce neagră în calendarul ortodox. De-a lungul vieții sale, Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei a îndurat numeroase încercări și necazuri, rămânând însă un pilon al Ortodoxiei. Este recunoscut peste veacuri ca teolog de seamă, ierarh cu o viață sfântă și un învățător neîntrecut al credinței, slujind necontenit în limba poporului său.
Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei
Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624, la Suceava, și a primit la botez numele Dimitrie. Educația sa a început acasă, fiind continuată la Iași, la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat în timpul domnitorului Vasile Lupu. Ulterior, a studiat la Liov, la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, unde a învățat limbile greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, devenind un poliglot remarcabil al vremii. În 1649, s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. A fost ales episcop de Huși în 1658, apoi episcop la Roman, iar în 1671 a devenit mitropolit al Moldovei.
Viața sa a fost dedicată slujirii poporului și promovării limbii române. Într-o perioadă în care slujbele se țineau în limbi străine precum greaca sau slavona, mitropolitul Dosoftei a militat pentru oficierea slujbelor în limba română, astfel încât credincioșii să poată înțelege mesajul liturgic: „să-nțaleagă tot spasenia lui Dumnedzau cu întreg înțeles”.
Considerat unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, Dosoftei este recunoscut ca primul poet național al României. El a tradus pentru prima dată în limba română cărți de slujbă religioasă, a versificat Psaltirea în tot Răsăritul ortodox și a tradus opere din literatura dramatică și istorică universală. A fost primul cărturar român care a copiat documente și inscripții și un important promotor al literaturii patristice, contribuind esențial la formarea limbii literare române.
În 1686, în urma campaniei de retragere din Moldova, mitropolitul Dosoftei a fost luat prizonier de soldații polonezi și dus în exil. A rămas departe de țară până la sfârșitul vieții, trecând la cele veșnice pe 13 decembrie 1693. Mormântul său se află la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei în iulie 2005, la propunerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc pe 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei
„O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al Sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.
Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocroteacă pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.”