Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 februarie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 13 februarie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Calendar ortodox 13 februarie 2022

Calendar ortodox 13 februarie 2022. În această zi, creștinii ortodocși este prăznuit Sfântul Martinian, care și-a trăit viața prin munți. Tot în această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Mucenic Damaschin.

Calendar ortodox 13 februarie 2022. Ce sfânt mare este sărbătorit

Preacuviosul Martinian s-a născut în Cezareaa Palestinei și a început sihăstrească trăire pe când avea doar 18 ani. Acesta și-a petrecut aproape toată viața prin pustii și prin munti. A petrecut 25 de ani în înfrânare și rugăciune. Dumnezeu i-a învrednicit cu darul tamaduirii, mulți oameni dobândind vindecare prin sfintele lui rugăciuni. Sfântul Martinian a vindecat chiar și multe persoane. Pentru aceasta, diavolul avea să aducă asupra Sfântului Martinian numeroase ispite și năluciri, pentru a-l îndepărta de viața sihăstrească.

Odată a primit în chilie o femie, pentru a rămân în timpul nopții, și pe care nu s-a îndurat să o lase afară, prada animalelor sălbatice, aceasta a mărturisit că venise pentru el, pentru a se convinge toți ca viața lui nu este vrednica de lauda.Înainte de a cădea în păcat, a fost tras înapoi de la cădere, prin dumnezeiescul har. Atunci, Sfântul Martinian aprinzând multe lemne, a sărit la mijlocul focului, dojenindu-se a zisi: „de vei putea sa rabzi, Martiniane, focul iadului, lasandu-te in voia poftei, supune-te femeii!”

Cuviosul s-a ascuns pe o insulă pustie unde a trait timp de 10 ani. Intr-o dimineata, naufrigiind o corabie, o fata care se agatase de o scandura, a ajuns pana la locul unde se nevoia sfantul. Martinian a murit la Atena, fiind îngroprat cu mare cinste de episcopul locului.

Troparul Sfântului Cuvios Martinian, glasul al 4-lea:

Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite şi valurile mării şi pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit eşti Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc şi de vifor.

Cântarea 1, glasul al 4-lea

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sihăstrind şi luându-ţi crucea ta, Cuvioase Martinian, ai dorit să urmezi Celui Ce pentru tine a răbdat, de bunăvoie, Crucea şi îngroparea, omorându-ţi patimile trupului.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Alegând a petrece în muntele nepătimirii, cuvioase, te-ai dat înclinărilor tale celor către Dumnezeu, ziua şi noaptea, prin postire, preaînţeleptule şi prin înfrânare şi rugăciune.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminător al Bisericii te-a arătat Hristos pe tine, mărite ca să luminezi cu faptele bune, părinte, adunările credincioşilor şi să alungi negura sufletelor cea de multe feluri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Numai pe tine te-am cunoscut, că şi după naştere eşti Fecioară; că ai născut pe Ziditorul Dumnezeu şi ai înfăşat Trupul Celui Ce înfăşoară pământul cu negură, cu Puteri Dumnezeieşti.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Martian

Pomenirea Sfântul Cuvios Martinian ne îndeamnă la rugăciune și pios:
Căci înalt și slăvit este Sfântul Cuvios Martinian între cei drepți!
Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite și valurile mării și pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit ești Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc și de vifor.
Adâncul Mării Roșii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Sihăstrind și luându-ți crucea ta, Cuvioase Martinian, ai dorit să urmezi Celui Ce pentru tine a răbdat, de bunăvoie, Crucea și îngroparea, patimilor trupului.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Martinian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Alegând a petrece în muntele nepătimirii, cuvioase, te-ai dat înclinărilor tale celor către Dumnezeu, ziua și noaptea, prin postire, preaînțeleptule și prin înfrânare și rugăciune.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Luminător al Bisericii te-a arătat Hristos pe tine, mărite ca să luminezi cu faptele bune, părinte, adunările credincioșilor și să alungi negura sufletelor cea de multe feluri.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: