Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 ianuarie 2020. Sfinții zilei de luni

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020. Sfinții zilei de luni

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic. Pe 13 ianuarie este sărbătoare. Se face pomenirea sfinților mucenici Ermil și Stratonic.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

În calendarul ortodox, în ziua de luni sunt pomeniți Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic. Eiau pătimit în vremea împăratului păgân Liciniu care în încercarea de a plăcea zeilor lui a început prigoana asupra creştinilor. Ermil a fost turnat de către un oştean împăratului că este creştin şi că râde şi-i batjocoreşte pe idoli. Împăratul s-a enervat şi a dat ordin ca Ermil să fie găsit şi adus în faţa lui la judecată. Când a fost adus în faţa împăratului Sfântul Ermil nu s-a speriat. L-a înfruntat cu multă îndrăzneală mărturisindu-şi credinţa şi luând în batjocură pe idolii păgâni. Împăratul nu putea suferi ceea ce auzea aşa că a dat ordin de tortură. Călăii îndeplineau ordinul împăratului şi-l avertizau pe chinuit să renunţe la credinţa lui, să aducă jertfă idolilor şi să-l cinstească pe împărat.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020

Ermil a fost aruncat în închisoare, şi a primit răgaz trei zile să se gândească şi să renunţe la Hristos. Dar el a stat şi s-a rugat, a cântat rugăciuni şi a adus slavă lui Dumnezeu, iar când a fost scos şi adus din nou la judecată, el a stat drept şi l-a mărturisit în continuare pe Hristos. Şase călăi au început să-l bată dar el se ruga la Dumnezeu şi îndată s-a auzit un glas din cer care spunea: „Amin, Amin, zic ție, Ermile; după trei zile te vei izbăvi din aceste primejdii și vei primi mare răsplătire pentru pătimirea ta”.

Și cu toate ca era plin de răni, el îndemna pe prietenul său Stratonic să nu se spăimânteze și să-și țină firea, căci atunci când Ermil era bătut cu toiege, Stratonic plângea de mila lui. Atunci au priceput călăii că și el este de un gând și de o voință cu Ermil. Deci, fiind întrebat de împărat, a mărturisit că este creștin. Atunci, bătându-l și pe el, l-au aruncat împreună cu Ermil în apa Istrului, adică în Dunăre, unde amândoi au primit fericit sfârșit.

Calendar ortodox 13 ianuarie 2020. Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Iacob cel din Nisibe, în Mesopotamia.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Atanasie, care, fiind bătut cu toiege, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Pahomie și Papirin, care în râu s-au săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea târnosirii Mănăstirii proorocului Ilie, din Valea Adanca.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Maxim Cavsocalivitul, care a sihăstrit în Sfântul Munte al Athosului, la anul o mie trei sute douăzeci, și care în pace s-a săvârsit.

Citește și: Calendar ortodox 2020, luna ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: